Stigla nova nada: Mogu li hrvatski košarkaši ipak sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju?

Array

Andreas Zagklis, novi glavni tajnik Svjetskog košarkaškog saveza, u Kući košarke u Ženevi organizirao je neformalni susret s novinarima iz Grčke, Srbije, Španjolske, Turske i još nekih zemalja od kojih smo čuli i natruhe nekih optimističnih vijesti za Hrvatsku.

Naime, unatoč tome što Hrvatske neće biti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kini, u to smo uvjereni unatoč nekim još uvijek postojećim sitnim teoretskim izgledima, za našu reprezentaciju nisu zatvorena sva vrata kada su u pitanju Olimpijske igre. Doduše, ona su jedva još mrvicu odškrinuta, no ipak još nisu potpuno zatvorena.

Uz one koji će se na Olimpijske igre plasirati izravno sa SP-a, na tom će natjecanju određeni broj reprezentacija steći pravo nastupa na olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. A za njih će se dijeliti i pozivnice, pri čemu će, od europskih zemalja, prednost imati europski prvak Slovenija, koja također nije izborila vizu za nastup u Kini.

Premda je Patrick Koller, FIBA-in direktor komunikacija, kazao da o Hrvatskoj nitko sada ne govori jer su svi dojma da su Hrvati sami ‘zeznuli stvar’ (dva rujanska poraza unatoč četiri NBA igrača u sastavu), nije da ne postoji mogućnost da i naša nacionalna vrsta dobije pozivnicu za jedan od četiri kvalifikacijska turnira.

Naime, uz potencijalne kvalitete naše reprezentacije (a Hrvatska ima šest NBA igrača) gledat će se i povijest košarke u svakoj zemlji te službeni FIBA-in ‘ranking’, a Hrvatska je po posljednjem, onom od 4. prosinca 2018. godine, deveta reprezentacija svijeta jer je, očito, još uvijek snažan utjecaj onoga petoga mjesta s Olimpijskih igara u Riju.

A da bi se dodatno istaknulo to da je Hrvatska bila olimpijski viceprvak (1992.) i da je zemlja sa pet naslova klupskih prvaka Europe (‘Split’ tri, ‘Cibona’ dva) valjat će i lobirati.

A tko bi to drugi trebao činiti nego naši košarkaški velikani koji su ionako na ključnim pozicijama u Hrvatskom košarkaškom savezu. Stojko Vranković je predsjednik HKS-a, a Dino Rađa šef Stručnog savjeta i koliko god su zaslužni za neke dobre poteze (jedinstvena kadetska liga, europsko kadetsko zlato, europsko U-20 srebro, smanjenje taksa za klubove) oni su po “zapovjednoj odgovornosti” i odgovorni za to što se događa sa seniorskom reprezentacijom. A kao takvi moraju sve učiniti da se stvar ispravi, ako je to ikako moguće.

A ako je još uvijek moguće lobirati da Hrvatska dobije pozivnicu za olimpijske kvalifikacije, onda oni moraju dati sve od sebe da se to i dogodi. Jer, u današnjem svijetu, nitko vam ništa neće dati na lijepe oči ni na sentimente proistekle iz nekih boljih vremena. I zato Hrvatska nije u takvom položaju da može reći da ne želi nikoga ni za što moliti.

 

Related Articles