Sven Smajlagić: Glavni cilj je obraniti naslov prvaka BiH

Array

Popričali smo sa Svenom Smajlagićem, igračem Zrinjskog iz Mostara o novoj sezoni u dresu “Plemića”, reprezentaciji Hrvatske, nekada obećavajućoj generaciji 90./91. te o NBA i Euroligi.

Kako komentiraš loš ulazak u sezonu prvaka BiH?

Mislim da ima više faktora zbog kojih smo loše ušli u sezonu. Iako je ostao kostur ekipe od prošle godine, došli su neki novi igrači i s njima smo dobili određenu kvalitetu u pojedinim segmentima igre, međutim to je nametnulo novi stil igre na koji se još nismo adaptirali, ali vjerujem da će to sve doći na svoje, uzevši u obzir da nismo svi zajedno prošli pripreme zbog povreda. Tek je početak sezone, a s obzirom na to da smo većinu utakmica izgubili u samim završnicama, smatram da kvalitetom ne zaostajemo za nijednom momčadi.

Ovo ti je druga sezona u dresu Zrinjskog, jesi li zadovoljan životom u Mostaru?

U Mostaru sam proveo samo pola godine prije nego što sam se vratio, ali osjećao sam se kao da se vraćam kući. Iako kažu da nije bilo tako prethodnih sezona, tih nekoliko mjeseci koje sam proveo tu, cijeli grad je živio košarku. A za profesionalnog sportaša nema ljepšeg osjećaja od silne podrške navijača koja nas je na kraju i dovela do povijesnog rezultata.

Koje ciljeve imaš u ovoj sezoni?

Glavni cilj je obraniti titulu prvaka BiH, u što istinski vjerujem da hoćemo. Što se tiče regionalnog natjecanja, tu je cilj plasirati se bolje nego prošle godine. Možda je nezahvalno komentirati ciljeve nakon ovakvog početka sezone, ali kao što sam već spomenuo, to je ipak početak, sezona je duga, a ja vjerujem u kvalitetu ove momčadi.

Tvoj komentar na loše nastupe reprezentacije Hrvatske? Misliš li da još postoji šansa za plasman na SP?

Hrvatsku reprezentaciju ne bih previše komentirao, ali kratko moram reći da sve dok igraju igrači koji trebaju reprezentaciju, a ne oni koje reprezentacija treba, ne možemo očekivati neki veliki rezultat. Za reprezentaciju moraju igrati igrači koji su u tom trenutku najbolji na svojim pozicijama. Mislim da postoji šansa da se Hrvatska plasira, ali pitanje je koji će se igrači moći odazvati, a i koji će biti pozvani. Bit će teško, ali ne i nemoguće.

Euroliga ili NBA? Što misliš o našim igračima “preko bare”?

NBA ligu pratim, ali ne toliko koliko bi želio zbog kasnih termina utakmica, a i zanimljivija mi je dosta kada krene doigravanje, tada se igra ozbiljna košarka u oba pravca. Međutim, više volim pogledati euroligašku utakmicu, jer je u Europi svaka utakmica visokog intenziteta, pritom mislim na obrambeni dio igre. NBA je ipak neka vrsta showa za gledatelje pa nije neobično vidjeti neke od najboljih strijelaca lige kako se samo prošetavaju kroz “obrane” suparničkih ekipa sve dok ne počne doigravanje. Mislim da su najbolje prošli oni koji su proveli nekoliko godina u Euroligi. Za Bojana i Daria ne treba previše komentirati, oni su se već ostvarili u svojim ekipama i imaju značajne uloge u njima. Hezonja ovisi o zdravstvenom biltenu momčadi u kojoj se nalazi, prošle godine je imao neke zaista dobre role ali mu nedostaje konstanta. Bender se nažalost ove sezone nije nametnuo treneru Kokoškovu i nije pokazao značajan napredak. Prebacivanje u razvojnu ligu će mu sigurno dobro doći da uđe u natjecateljski ritam i time izgradi samopouzdanje. On je stvarno mlad dečko i ima jako puno prostora za razvoj. Što se Zupca tiče, možda bi i njemu razvojna liga bila dobra opcija kao i Benderu, po minutaži je primjetno da trener ne računa na njega previše. Žižić je u predsezoni pokazao da može dati doprinos svojoj ekipi, ali nakon jako lošeg starta Clevelanda stručni stožer se vjerojatno ne usudi dati previše prostora mladom igraču, a uzdrmala ih je i smjena trenera. Smatram da će stabilizacijom momčadi Clevelanda, Ante dobiti puno više minuta, nego što ih trenutno ima.

Igrao si u različitim državama, gdje ti je bilo najbolje igrati i živjeti?

Pored Mostara gdje se osjećam zaista odlično, najljepše mi je bilo u Grčkoj. Osim košarkaškog okružja, klima u Grčkoj je idealna, ljudi su opušteni, a ja sam živio u Ateni koja ima sve za lagodan život.

Zanima nas tvoje mišljenje o generaciji 90./91., što se dogodilo s nekad perspektivnom generacijom? Nitko iz te generacije nije nositelj seniorske reprezentacije.

Imali smo zaista fantastičnu generaciju, bili smo dobro pokriveni na svim pozicijama. Većina igrača se pogubila na tom prijelazu u seniorsku košarku, u klubovima većina nas nije dobila priliku, a s druge strane klubovi nas se nisu željeli odreći. Nisu se trpjele greške mladih igrača i dovodili su se stranci, jer je trenutni rezultat bio prioritet. Tek kasnije kada više nije bilo toliko financija za dovođenje kvalitetnih stranaca, okrenula se politika većine klubova i usmjerili su se na mlade talentirane igrače. Sada se igrači prodaju na račun potencijala, i prije nego što uopće stignu pokazati sve što umiju, a prije toga nije bilo, mi smo se prvo morali dokazati da bi dobili šansu na nekom ozbiljnijem nivou, talent nije bio dovoljan.

Svenu se zahvaljujemo na vremenu koje je izdvojio za intervju te mu želimo puno uspjeha u nastavku karijere.

Related Articles