Petak, 30 srpnja, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Svjetsko prvenstvo 2014: Argentina

  Nastavljamo s našim serijalom uoči Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. Ovaj vas upoznajemo s Argentinom, jedinom reprezentacijom koja je dva puta uspjela poraziti SAD.


  - Advertisement -

  U cijeloj Južnoj Americi, Argentina je reprezentacija s najdužom košarkaškom tradicijom. Košarka se tamo pojavila već 1912. godine, a nacionalnu momčad imali su 1921. godine, dvije godine prije nego što se na našim prostorima košarka uopće pojavila. Prvo Svjetsko prvenstvo u košarci igralo se 1950. godine, a upravo je Argentina bila prvi svjetski prvak. Ta je ekipa bila sastavljena uglavnom od amatera, a glavni igrač im je bio Oscar Furlong, centar s odličnim pregledom igre (slično kao danas Marc Gasol). Uoči Svjetskog prvenstva 1963. ponajbolji igrači nisu mogli igrati za reprezentaciju, a razlog tomu je bila tadašnja politika u državi. Naime, svi igrači su zapravo košarku igrali u slobodno vrijeme, jer im je primaran bio posao za koji su plaćeni. Da bi zaigrali za svoju naciju, morali su tražiti dopuštenje od poslodavaca, a najčešće im je bila odbijana plaća za vrijeme kada nisu bili na poslu. Neki igrači nisu ni znali imaju li još uvijek posao kada su se vratili s prvenstva, tako da su te godine išli samo igrači koji su mogli, što je rezultiralo mlađahnom ekipom s prosjekom od samo 22,8 godina. Nisu ostvarili niti jednu pobjedu.

  Svoju apstinenciju u vrhu svjetske košarke Argentina je imala sve do početka novog tisućljeća, točnije 2002. godine i Svjetskog prvenstva u Indianapolisu. Ta je godina za njih, ali i za ostale ljubitelje košarke, jedna koju ćemo dugo pamtiti. Argentina je postala prva momčad koja je uspjela pobijediti reprezentaciju SAD-a koja se sastojala u potpunosti od NBA igrača. Osim toga, našli su se prvi put u finalu nakon 1950. godine, gdje su ovaj put izgubili, i to u produžetcima od tadašnje Jugoslavije. Do sljedećeg finala nisu dugo čekali. Samo dvije godine kasnije na Olimpijskim igrama opet su, u polufinalu, pobijedili SAD predvođen NBA zvijezdama, a najzanimljivije trenutke tog susreta možete pogledati OVDJE.

  argentina

  U utakmci za prvo mjesto lako su došli do pobjede protiv Italije i osvojili zlato koje su čekali pune 54 godine. Na svjetskim prvenstvima 2006. i 2010. bili su četvrti, odnosno peti, a na Igrama 2008. osvojili su brončanu medalju, da bi u Londonu 2012. opet bili četvrti.

  Trenutačno se nalaze na 3. mjestu po FIBA-inoj ljestvici, što je opravdano ako uzmemo u obzir da su posljednjih 12 godina u vrhu svjetske košarke. Prednost (ili nedostatak) Argentine ove godine je momčad koja se uglavnom sastoji od istih igrača kao i prethodnih 10 godina, a to su u prvom redu Manu Ginobili, Pablo Prigioni, Carlos Delfino, Andres Nocioni te Juan Pedro Gutierrez, kojii u prosjeku imaju 33,8 godina. Iako su svi osim Gutierreza aktivni igrači u najjačoj ligi svijeta, pitanje je koliko će uspjeti izdržati naporan raspored utakmica. Njihova mlada nada je Facundo Campazzo, 23-godišnji playmaker u usponu.

  Kao što nam je poznato, Argentina je ove godine u skupini B, zajedno s Hrvatskom, ali i Grčkom, Senegalom, Portorikom i Filipinima. Ako Hrvatska bude igrala na razini prošlogodišnjeg Eurobasketa, očekuje nas napeta i zanimljiva utakmica koja bi mogla izravno odlučivati o prvom, drugom ili trećem mjestu u skupini. Hoće li ove godine iskustvo Argentinaca biti prednost, ili nedostatak, vidjet ćemo krajem ljeta.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE