Tko je postigao najviše koševa na jednoj utakmici?

Array

Jučer su mnogi mediji u regiji prenijeli vijest o 70 postignutih koševa Hrvoja Marina na utakmici A2 lige Jug. Većina je spomenula i podatke o najboljim strijelcima A2 liga u protekle četiri sezone, od kada unosimo rezultate u aplikaciju. Prema njima, Marin je za četiri ubačaja nadvisio učinak tadašnjeg igrača Bjelovara Luke Božića, a preko 50 su zabili Roko Čiklić i Mateo Zonjić.

Pitanje o najvećem broju postignutih koševa na jednoj utakmici je aktualizirano i čitatelji portala su nam poslali dosta informacija o hvalevrijednim napadačkim učincima. U nastavku ćemo izdvojiti neke manje ili više poznate detalje, a ako smatrate da još neki igrači imaju mjesta u ovoj rubrici pošaljite nam tu informaciju.

Marin Han 63 (A2 Jug)

U veljači 2007. godine Marin Han je, nakon što je otišao iz Splita, bio najbolji igrač makarskog Kingtradea. U utakmici A2 lige protiv Pet bunara je postigao 53, a tjedan dana kasnije čak 63 koša uz 11 uspješnih šuteva za tri poena.

Marin Han
Foto: bljesak.info

Ovaj igrač je uz navedena dva kluba nastupao i za poljski PGE Turow, slovenski Geoplin Slovan, a u sezoni 2011/12 branio je boje Zrinjskog iz Mostara. Nažalost, temperamentni Makaranin se ozlijedio i nakon operacije koljena nije se nastavio baviti profesionalnom košarkom.

Tomislav Maruna 96 (A2 Zapad)

Čak 96 koševa postigao je Tomislav Maruna 2007. godine u utakmici u kojoj je većini aktera bilo neugodno. Vjerojatno i sam Maruna ne spominje previše taj detalj iz svoje karijere.

Igrali su Opatija i Jadranka. Frustrirani Lošinjani, nezadovoljni suđenjem, odlučili su prestati igrati, čak i pomagati da sa što više poena izgube. U ovoj neponovljivoj utakmici, nakon što je isključen trener Ivan Žeželj, gosti su asistirali igračima Opatije da postignu što više poena, a išli su dotle da su čak upućivali šuteve na svoj obruč. Drugo poluvrijeme je završilo s 124:0, a u pobjedi 179:29 Maruni je upisano 96 ubačaja.

Matej Kuna 111 (A2 Istok)

Godinu dana ranije (2006), Matej Kuna protiv slabašne Požege je za Belišće postigao 111 koševa u pobjedi svoje momčadi 159:77.

Prema priči, pretkraj susreta trener Antun Katalenić (vodio jučer Belišće u derbiju lige protiv Požege) izvadio je Kunu nakon postignutog 113. koša iz razloga što je srušio rekordnih 112 koševa Dražena Petrovića protiv Olimpije. Međutim, u službenom zapisniku su izbrojali 111 i tako je ovaj Valpovčanin bio uskraćen da bude ispred velikog Dražena.

Očevidci kažu da je Kuna pogodio 20 trica od 26 pokušaja. Bilo bi zanimljivo pronaći zapisnik te utakmice kako bi se i službeno taj broj mogao koristiti.

Dražen Petrović 112 (prvenstvo SFRJ)

Rekordnih 112 koševa Dražen Petrović je zabio u prvom kolu prvenstva bivše SFRJ 1985. godine. Njegova Cibona je tada pobijedila SMELT Olimpiju rezultatom 158:77.

Dražen je tada imao 21 godinu, a igrao je protiv tima čiji je najstariji igrač imao 18 godina. Naime, Olimpija pogreškom tajnika kluba nije na vrijeme licencirala igrače i morala je igrati sa juniorima. Bila je to idealna prilika za rušenje 23 godine starog rekorda Radivoja Koraća, koji je kao igrač OKK Beograd zagrebačkoj Mladosti ubacio 74 koša.

S 13 je počeo trenirati u rodnom gradu Šibeniku, a samo dvije godine bile su mu potrebne da izbori mjesto u seniorskom sastavu. Prvi njegov dres imao je broj 9. U trećoj sezoni je 'eksplodirao', a Šibenka je postala prvak Jugoslavije. Poslije četiri godine u Šibenki, potpisao je za Cibonu. Tamo je osvojio sedam trofeja u četiri godine, ali i dva naslova prvaka Europe. Treba istaknuti i njegovih nevjerojatnih 112 koševa u 158-77 pobjedi nad SMELT Olimpijom (današnjoj Union Olimpiji) u listopadu 1985. godine.
S 13 je počeo trenirati u rodnom gradu Šibeniku, a samo dvije godine bile su mu potrebne da izbori mjesto u seniorskom sastavu. Prvi njegov dres imao je broj 9. U trećoj sezoni je ‘eksplodirao’, a Šibenka je postala prvak Jugoslavije. Poslije četiri godine u Šibenki, potpisao je za Cibonu. Tamo je osvojio sedam trofeja u četiri godine, ali i dva naslova prvaka Europe. Treba istaknuti i njegovih nevjerojatnih 112 koševa u 158-77 pobjedi nad SMELT Olimpijom (današnjoj Union Olimpiji) u listopadu 1985. godine.

Jedan od igrača koji je imao čast čuvati Dražena je bio i Igor Đurović, kasnije sportski novinar koji se prisjetio kako su na toj utakmici poveli s 4:2, nakon čega je kapetan momčadi Stražiščar viknuo: Imamo ih! Nakon toga Dražen je počeo sa svojom igrom.

Dražen je na poluvrijeme otišao sa 67 koševa na kontu, stoti je zabio u 34. minuti igre. Ukupno je gađao 40/60, od čega trice 10/20.

 Zdenko Babić 144 (Kupu Radivoja Koraća)

Samo pet dana nakon utakmice Cibona – Olimpija, Zdenko Babić je u Kupu Radivoja Koraća protiv cipaskog Apoela upisao 144 koša za svoj Zadar. Rekord je napadnut planski, a ideja je došla nakon visoke pobjede u Cipru 121:40.

U početku mi se ideja o rušenju Draženovog rekorda nije svidjela. Kasnije sam, potaknut velikom razlikom iz prve utakmice i željom da publici ponudimo nešto posebno, prihvatio ideju igrača – rekao je tadašnji trener Vlade Đurović.

Zanimljivo, Babić tada nije bio u početnoj postavi Zadrana koju je predvodio Petar Popović. Na njega je došao red nakon što su to odbili Popović, Matulović, Mlađan, Hrabrov i Pahlić. Nakon rekorda, u sljedećoj utakmici upisao je samo dva poena.

Rezultat je na kraju bio 192:116, Babiću je trebalo 26 minuta da prestigne Draženov rekord.

Related Articles