Završen Jordan Brand Classic u Zagrebu

Array

U Zagrebu je ovoga vikenda održan Jordan Bran Classic kamp na kojem su sudjelovali ponajbolji talenti europske košarke rođeni 1999. godine. Hrvatsku su predstavljala četiri igrača: Krešimir Nikić (Cibona), Antonio Jordano (Cedevita), Darko Bajo (OKK Spars Sarajevo) i Gabrijel Marić (Zadar).

Četrdeset igrača bilo je podijeljeno u četiri momčadi koje su prva dva dana kampa igrale međusobne dvoboje kako bi se iskristaliziralo 20 najboljih koji su jučer odigrali završni All-Star susret. Pomalo iznenađujuće u postavama za All-Star nije bilo Ciboninog centra Krešimira Nikića kao ni Srpskog bek-šutera Andrije Marjanovića koji trenutno nastupa za kadete Barcelone.

Dvadeset odabranih podijeljeno je zatim u dvije momčadi, Sivu pod vodstvom Danka Miholića i Crnu pod vodstvom Daniela Lutza. Siva momčad je na kraju uvjerljivo slavila rezultatom 86:62, iako su Crni nakon prve četvrtine imali 10 poena prednosti (13:23).

Najzapaženije uloge u pobjedničkom sastavu imali su Cedevitin Džanan Musa (16p, 6as, 3sk) i Francuz Jaylen Hoard (20p, šut 5/9, 3/3 za tri poena, 7sk, 3ukr), dok su s druge strane dobro odigrali Mega Leksov Nikola Mišković (17p) i centar iz Bosne i Hercegovine Njegoš Sikiraš (11p, 5sk).

Na All-Staru su nastupila i dva naša predstavnika. Darko Bajo (7p, 6sk) predvodio je igru svojih Crnih sve dok sredinom druge četvrtine nije razbio arkadu u okršaju ispod obruča, a Antonio Jordano razigravao je napade Sivih, no ne toliko uspješno pa je utakmicu završio sa skromnih 2 poena i 3 asistencije.

Valja spomenuti još jednog Francuza, Yvesa Ponsa (9p, 6sk, 2blk) koji je atletski razinu iznad svojih vršnjaka, a zakucavanjima nakon napadačkih skokova i odličnim probojem po osnovnoj liniji, koje je također završilo zakucavanjem, na noge je digao 500-njak gledatelja koji su odlučili nedjeljnu večer provesti u Draženovom domu.

Kao što je bilo i najavljeno, nakon utakmice proglašeno je 10 najboljih te će Europu na završnom Jordan Brand Classicu sredinom sljedećeg mjeseca u Barclays Centru predstavljati: Antonio Jordano (Cedevita), Dimitrios Moraitis (Grčka), Onuralp Bitim (Turska), Lang Mc Carthy Santos (Španjolska), Nikola Mišković (Srbija), Darko Bajo (Hrvatska), Njegoš Sikiraš (BiH), Yves Pons (Francuska), Philip Harkenhoff (Njemačka), Jaylen Hoard (Francuska).

Odabir američkih trenera iznenadio je popriličan broj gledatelja, prvenstveno zbog izostanka Muse iako je bio uvjerljivo najbolji razigravač na parketu. Grčki play Moraitis (6p, 5as, 4ukr) odlično je vodio napade Crnih, dobar pregled igre kao i dobra obrana, tako da njegov poziv nije bio upitan, no Jordano je na utakmici pokazao vrlo malo. Nažalost, pristup medijima prva dva dana nije bio omogućen pa ne znamo što se točno događalo iza zatvorenih vrata, no vjerovat ćemo im na riječ kada kažu kako se Jordano iskazao prva dva dana i time zaslužio poziv na završnu utakmicu.

Ipak, to ne mora značiti da mladi Musa neće vidjeti New York jer je prethodnih godina bilo slučajeva kada su se neki igrači tek naknadno bili pozvani.

Uz Musu, odličnu je partiju pružio već ranije spomenuti Hoard koji se iz sjene prometnuo u veliko pozitivno iznenađenje. Odličan osjećaj za šut (šut 6/7, 2/2 za tricu) i igru uz visokih 202 centimetra mladom su Francuzu osigurala nastup pred američkom publikom. Hoard se i u obrani pokazao kao odličan igrač, podijelio par blokada koje nigdje u statistici nisu zabilježene te nebrojeno puta utjecao na šuteve protivnika.

U ime Cedevite kao organizatora svoje dojmove je iznio i direktor Cedevite Krešimir Novosel: “Mi možda ne možemo u tome biti objektivni jer smo direktno uključeni u svemu tome, no kad čujemo sve ljude koji su iz organizacije Nikea i samog Jordana ovdje, kad čujemo kakvo mišljenje imaju treneri i da su svi prezadovoljni sa svime, od kvalitete dvorana, pozicije hotela i hrane, a poklopilo nam se i vrijeme, mogu reći da su ovo bila tri idealna dana. Već su počeli i razgovori da bi se taj kamp eventualno i dogodine ponovno održavao do nas. Jako smo zadovoljni i sa završnom utakmicom, koju su većim dijelom iznijeli ljudi iz Cedevite, a zadovoljan sam i posjetom u dvorani. Publika iz Zagreba prepoznala je talent koji ta djeca imaju u sebi i sigurno su među njima gledali i buduće NBA igrače. Ja bih volio da su među 10 igrača koji su prošli u SAD bili i Džanan Musa i Antonio Jordano. Musa je neupitan talent i jedan od najvećih prospekata u svojem godištu. Sigurno postoje neki razlozi zašto nije u tih 10 igrača, a mi ćemo sigurni razgovarati s američkim trenerima jer nas upravo to zanima da i mi možemo na tome točno raditi. Na njega gledamo kao na jedan veliki projekt kluba za budućnost i ja uopće ne sumnjam da će on u budućnosti biti valoriziran na pravi način. S druge strane, jako sam sretan što je Antonio prošao. Zaslužio je to svojim trudom, radom i vježbom kroz ova tri protekla dana jer je ušao kao totalni autsajder. Cedevita ima predstavnika u SAD-u, mogli smo imati i dva, ali bit će dogodine možda i dvojica.

Bilo kako bilo, mladi Europljani pokazali su da se na Starom kontinentu i dalje dobro radi s mladim generacijama, a Hrvatska može biti sretna što u svojim redovima ima mladce kao što su Bajo, Jordano i Nikić.

[nggallery id=118]

Related Articles