Tko tu koga? Prošle godine jedna, ove godine sasvim druga pravila

Array

Na pomolu je još jedna lakrdija u režiji HKS-a. Košarkaški savez nije dopustio prelazak novih igrača u klubove koji igraju kvalifikacije za A1, i to je odlučeno samo par dana prije odigravanja prvog kola. Razlog neregistracije leži u tome da su isti igrači već igrali u A2 ligi, a prema Odluci takvi prijelazi su dozvoljeni samo između I-og i II-og dijela redovitog prvenstvenog natjecanja.

I to bi bilo sve u redu, pravila se moraju poštivati, da prošle godine nije bilo sasvim suprotno, a Pravilnik se nije mijenjao. Samo tumačenja. Skoro svi prošlogodišnji sudionici kvalifikacija su posegnuli za pojačanjima iz svojih liga.

Tako je Crikvenica angažirala Gregora Belinu iz Pule i Damjana Jelinića iz Jadrana, u Osječki sokol je prije početka kvalifikacija došao Neven Žeravica iz Čačinaca, Mario Raič iz Belišća… Postavlja se pitanje, jesu li kvalifikacije prošle godine bile neregularne?

Problem je još veći jer su klubovi zatvorili rostere prije 10-ak dana, a za odluku da neće moći računati na nova imena koja dolaze iz amaterskih liga su saznali tek krajem tjedna. Pored činjenice da se kvalifikacije ne igraju po A2 pravilima i da je dobna granica zaštićenog igrača podignuta za dvije godine, ovo im je dodatni udarac.

Ipak, potencijalni A1 ligaši imaju izbor. Mogu dovesti dva stranca ili se mogu pojačati s igračima iz A1 lige. Samo ne smiju dovesti talentiranog juniora ili iskusnog igrača, amatera, iz susjednog grada. Skoro svi klubovi, osim naravno Šibenika koji je odavno sastavio roster za ove kvalifikacije, tako nastavljaju igrati s ekipom koja im je igrala i ligu. Tanak roster i zaštićeni igrač će im biti otežavajući faktor da svih deset utakmica odigraju na nivou na kojemu bi se trebale igrati kvalifikacije. Upitno je hoće li to neki klubovi uopće moći izdržati, a novaca za amerikance ili pojačanja iz A1 lige nema.

U klubovima, koji imaju ogromnih problema da sve ovo financijski i organizacijski pokriju, postavljaju i pitanje mogu li se kvalifikacije uopće stavljati u isti red s A2 ligom.  Propozicijama je propisano da se igra po pravilima A1 lige. To piše u Propozicijama natjecanja Prvenstva Hrvatske za A1 ligu!

“Kvalifikacijska liga za popunu A-1 lige igra se po dvostrukom bod sustavu, a ligu će igrati pobjednici A-2 liga po Propozicijama natjecanja A-1 muške lige.”

Po tim odredbama pet prvaka, koji su osvojili prvenstvo sa zaštićenim juniorom (1995. i mlađi) od kojih je jedan od njih morao cijelo vrijeme biti na parketu mogu igrati kvalifikacije s mlađim seniorom (1993. i mlađi). Ipak, većina njih će nastaviti igrati s juniorom jer nemaju sredstava za A1 pojačanja, a u klubu su tanki s tim godištima. Dodatno će doprvak kvalifikacija biti u podređenom položaju jer će se suprotstaviti predzadnjem u Ligi za ostanak po pravilima s kojima taj A1 ligaš igra cijelu sezonu.

U klubovima su ogorčeni, održani su sastanci, konzultirali su se sudionici (Škrljevo, Belišće, Hermes i Čakovec), pisani su dopisi i žalbe, ali izgleda bez ikakvog učinka. Sutra počinje liga, a iz prvaka regije neće ništa biti javno rečeno, samo neslužbeno. Vodopija neće igrati za Hermes, Katavić za Vukovar, Medo za Čakovec… i već je sada jasno kuda to vodi.

Od člana uprave sudionika kvalifikacija došao je ovaj komentar, ali uz zamolbu da se ne objavi o kojemu se to klubu radi:

“I prije svih ovih događanja čuli smo iz par usta u vrhu da Šibenik mora biti prvak, a da će Osječki sokol, Križevci ili Zabok pobijediti drugoplasiranog u kvalifikacijama, i da to tako mora biti. Ta opcija nam se činila sasvim izgledna, ali pošto smo sportaši mislili smo da to ipak moraju potvrditi na parketu. Nakon svega ovoga, čini nam se da su četiri kluba u kvalifikacijama samo broj, nešto što je propisano pravilima.”

Related Articles