U Križevcima nema panike

Array

Križevci su sezonu započeli s tri pobjede no od zadnje do danas nanizali su četiri poraza. Realno gledajući, ova situacija nije tako loša kako se čini. Naime, ovaj tek tri godine stari prvoligaš je u sve četiri utakmice bio u igri do zadnjih minuta. Iako pružaju dobre partije, u košarkaškim se krugovima postavljaju raznorazna pitanja. U razgovoru s nama dragim sugovornikom, trenerom popularnih Žabaca, Lukom Bujasom, donosimo vam odgovore na neka od njih.

Nezadovoljstva nema, cilj je ostao isti a to je ostanak u ligi

Bez obzira na četiri uzastopna poraza, uopće se ne vidi nezadovoljstvo unutar momčadi i kluba općenito. Naš je cilj na početku sezone bio sasvim jasan, a to je ostanak u ligi. Trenutno smo na dobrome putu da to ostvarimo s obzirom da smo ostvarili dvije vrlo bitne pobjede, protiv Broda vanka i Darde doma, a sve smo zasladili pobjedom nad Jollyjem u prvom kolu. Možda čudno zvuči kad kažem da smo zadovoljni nakon četiri poraza u nizu, ali stvarno jesmo.

Križevci su vrlo specifična ekipa, osim što su najmlađi u ligi s prosjekom od 21 godinu, nije niti tajna da su daleko najjeftiniji. Osim Rogića i Ćubele, nitko se ne može pohvaliti s velikim prvoligaškim iskustvom. Palčić, Palac, Konjević i Jurjević ove sezone skupljaju prve nastupe u A-1 ligi, Kapusta iza sebe ima tek 15-tak prvoligaških utakmica i tek 17 godina, Maslić je uglavnom igrao A-1 ligu kao back-up centar dok je Križevcima prva opcija na toj poziciji. Starosjedioci u ekipi, kapetan Matoić i Ćusek, u momčadi su od prve A-1 sezone, ali su jako malo dobivali priliku. Osim nabrojanih igrača u momčad ulaze još i juniori Prstec, Kapelari i Marković, koji se mogu pohvaliti tek da su debitirali u prvoligaškom društvu, bez značajnije minutaže. Kad sve to zbrojimo i usporedimo s drugim ekipama, smatramo da je njihov rezultat zadovoljavajuć.

Da nam je netko ponudio prije početka lige omjer koji sada imamo, prihvatili bi ga objeručke.

Mišljenja sam da isto kao što smo mogli imati 0-7, tako smo mogli imati i 7-0! Iz tog razloga mi kao treneru ostaje žal jer smo mogli imati još pokoju pobjedu na kontu, ali je glupo govoriti o nezadovoljstvu. Najveći nam je poraz 11 razlike. Sa svim protivnicima od kojih smo izgubili, svih 40 minuta bili u igri za pobjedu. Protiv jednog Kvarnera koji doma ruši sve ekipe s itekako osjetnom razlikom, mi smo 39 minuta imali egal i te mi je utakmice posebno žao, ali ne želim se vraćati na to. Veseli me činjenica da nas nitko nije dobio lakoćom, dok recimo jedan Zagreb, Split, Zabok i Jolly, koji su kvalitetom puno jače ekipe od nas do sada su doživjele osjetne poraze i to po 30 razlike. Ne kažem da ih kod nas neće biti, ali pokazali smo jedan karakter koji nas krasi, i po mom mišljenju, drži na poziciji gdje smo sada.

U daljnjem nastavku sezone Križevce čeka težak raspored. Za vikend gostuju u Sinju, zatim domaća utakmica protiv Zagreba, dok u prvom kolu drugog dijela idu za Šibenik kod Jollyja. Međutim, to su sve ekipe koje će najvjerojatnije igrati Ligu za prvaka te ne bi bilo iznenađenje ako se zareda još pokoji poraz. Najbitnija utakmica sezone ih očekuje u drugom kolu drugog dijela sezone kada dočekuju Brod. Kako saznajemo, Prigorci će prvi dio završiti u sastavu u kojem jesu, a onda će  nakon razgovora s određenim igračima vidjeti kako dalje.

Bazirati se i dalje na mlade igrače

Želimo se i dalje bazirati na mlade igrače. Kroz seniorski sastav razvijamo i svoje juniore od kojih dosta očekujemo. Na početku smo sezone pokušali dovesti nekoliko mladih igrača, juniora u naš sastav, i jako mi je žao što njihovi roditelji nisu prepoznali naš projekt. Da jesu, danas bi njihova djeca imala A-1 ligu u nogama i veliko iskustvo više. Ali što je tu je. Radimo i igramo s onim što imamo i dajemo sve od sebe.

Iako je naša liga općenito slabo popraćena u medijima, žao mi je što je fokus samo na nekoliko momčadi. Na primjer, u situaciji kad smo mi imali omjer 3-0, a Jolly 1-2, više se pisalo o njima nego o nama?! Nevjerojatno, ali istinito! Zato zahvaljujem vašem mediju što nam je dao prostora da se nešto vidi i o našem klubu.

Od kada su u prvoligaškom društvu, mnogo ljudi sumnja u Žapce, no oni ih uvijek razuvjere. U Modecu su u sezoni 2011/2012 pali velikani hrvatske košarke Zadar i Split, u drugoj su to bili Zagreb i uvijek ambiciozni Jolly koji je i ove godine poražen na istom mjestu, baš nakon što su izjavili kako su spremni za ABA ligu. Vjerujemo kako će Križevčani nastaviti s dobrim igrama, da će pokazati da iako su klub iz male sredine da znaju igrati tvrdu, čvrstu obranu te da će se svatko dobro namučiti da im uzme bodove.

Related Articles