U zagrebačkoj Mimari održana redovita sjednica Sabora HKS-a

Array

U zagrebačkom muzeju Mimara u nedjelju je održana redovita 2. sjednica Sabora HKS-a. Od posljednje je sjednice koja je bila izborna prošlo pola godine te se povodom iznošenja i usvajanja godišnjih izvješća ponovno zajedno našlo 46 od ukupno 71 predstavnika svih županijskih košarkaških saveza te Udruge hrvatskih košarkaških trenera, Hrvatske udruge zdravstvenih djelatnika u košarci i Udruge hrvatskih košarkaških sudaca.

Nakon što je predsjednik HKS-a, g. Stojko Vranković, pozdravio sve nazočne, sjednica je započela s radom, a istaknut ćemo najvažnije točke dnevnog reda:

  • Usvojeno je izvješće o izvršenju aktivnosti i financijskog plana HKS-a za 2018. godinu
  • Predstavljeno je revizorsko izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja HKS-a za 2018. godinu
  • Usvojen je Program rada i financijskog plana HKS-a za 2020. godinu
  • Dužnosti člana Upravnog odbora je na vlastiti zahtjev razriješen Tonči Anzulović, a za novog člana Upravnog odbora je izabran Mladen Bušić.
  • Usvojeno je izvješće Nadzornog odbora HKS-a
  • Usvojeno je izvješće Predsjednika o radu HKS-a
  • Glavni tajnik Josip Vranković iznio je plan aktivnosti za 2020. godinu

G. Stojko Vranković se u svom izvješću dotaknuo svih sfera djelatnosti HKS-a, otvorivši izvješće s konstatacijom da su napravljeni pozitivni iskoraci u radu Saveza, ali da jednako tako reprezentativni uspjesi nisu bili u skladu s očekivanjima.

Osvrnuo se na ljetni program muške i ženske seniorske reprezentacije napravljen kako bi reprezentacije, unatoč tome što nisu izborile nastup na službenim natjecanjima, imale aktivno ljeto i nastupe na jakim turnirima. Tako je Ženska seniorska reprezentacija odradila ciklus priprema sa 6 međunarodnih utakmica što je sigurno doprinijelo pobjedama protiv jakih protivnica – Latvije i Njemačke u novim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u studenom. Prisjetio se g. Vranković i ispunjenog ljeta Muške seniorske reprezentacije koja je sudjelovala na NBA Ljetnoj ligi, dva turnira u Kini te na Univerzijadi u Italiji te naglasio kako su ti nastupi mnogo značili za promociju hrvatske košarke, a prije svega za razvoj igrača.

Istaknuo je i veliki rezultatski i organizacijski napredak 3×3 košarke. Uz mušku seniorsku i mušku U18 reprezentaciju prvi je put formirana i ženska 3×3 reprezentacija, a sve su tri nastupile u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Nagrada za uloženi trud je stigla kada je FIBA objavila da je temeljem 3×3 rang ljestvice zemalja muška 3×3 reprezentacija Hrvatske dobila pravo nastupa na 3×3 Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u ožujku 2020. u Indiji.

G. Vranković je ukazao i na višestruko povećanu zastupljenost HKS-a u tijelima i komisijama FIBA-e – Dino Rađa je izabran za člana Komisije za natjecanje FIBA i FIBA Europe, Danira Bilić za članicu Komisije za žene FIBA Europe, Krešimir Škarica u Pravnu komisiju FIBA-e, a sam ima čast predstavljati hrvatsku košarku kao član Upravnog odnora FIBA Europe.

Kazao je kako se iznimno veseli Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Splitu te da je zahvaljujući iznimnim naporima i lobiranjima Saveza, ali i uz potporu Vlade RH te podršku HOO-a, SDUŠ-a, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije kandidatura HKS-a prepoznata te nam je dodijeljena organizacija ovog zasigurno najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj u 2020. godini.

Predsjednik nije preskočio ni izvještaj o nacionalnim prvenstvima u svim kategorijama, a pružio je i informaciju kako se Savez pri Središnjem državnom uredu za šport založio za programe stipendiranja sportaša i sportašica, kao i za mogućnost da se poslovanje putem paušalnog obrta primijeni i u sportu.

Zahvalivši se svima prisutnima potom je prepustio riječ glavnom tajniku HKS-a Josipu Vrankoviću koji je izložio plan aktivnosti HKS-a u 2020. godini. Glavni tajnik je predstavio zaista mnoštvo projekata, od kojih izdvajamo informaciju kako su u tijeku nastojanja da, uz HT Premijer ligu, na HKS TV-u u prijenosu uživo budu i utakmice Prve ženske i Prve muške lige. Ukazao je na nova natjecanja – U15 Jedinstvenu ligu i Jr. NBA ligu, ali i planove za sva natjecanja od Mini košarke do seniorskih liga. Posebno je izdvojio potpuno novi projekt od izuzetnog značaja –  paket edukacija za trenere, a što je pak pobliže objasnio instruktor Saveza Dražen Orešković. O stručnoj edukaciji za trenere uskoro ćemo i na ovim stranicama pružiti detaljne informacije.

Redovita izvještajna sjednica je završila predstavljanjem promotivnog video spota koji je činio dio kandidature za organizaciju Olimpijskog kvalifikacijskog turnira.

Related Articles