Petak, 25 lipnja, 2021
More

  Ne propustite

  U20: Italija se vratila iz ponora i osvojila naslov

  Jučerašnjom finalnom utakmicom između Italije i Latvije završeno je U20 Europsko prvenstvo. Pomalo iznenađujuće, ali sasvim zasluženo u finalu su se našle ekipe koje su pokazale najviše. Latvija je do finalne utakmice samo jednom poražena. Bilo je to u drugom krugu u nebitnoj utakmici s Francuskom jer je već otprije osigurala prvo mjesto u skupini. Talijani s druge strane poraženi su na startu turnira od Slovenije, a kasnije i od spomenute Latvije.

  Nakon poluvremena finalne utakmice sve je ukazivalo na to da će Latvijci s lakoćom osvojiti naslov. Na veliki odmor odlaze s prednošću 23:31, a talijanska igra je bila potpuno konfuzna. U nastavku Azzurri okreću vodu na svoj mlin i drže utakmicu pod kontrolom. Fenomenalni Amedeo Della Valle s čak 17 poena u zadnjoj četvrtini sam je riješio utakmicu i odveo Talijane do naslova. Konačni rezultat je bio 67:60.

  U utakmici za treće mjesto Španjolska je potpuno zasluženo pobijedila Rusiju 63:70. Zanimljiva je činjenica da su u polufinalu sudjelovale sve četiri reprezentacije iz skupine F drugog kruga.

  Konačni poredak:

  1.Italija 2.Latvija 3.Španjolska 4.Rusija 5.Grčka 6.Turska 7.Litva 8.Crna Gora 9.Francuska 10.Slovenija 11.Njemačka 12.Hrvatska 13.Srbija 14.Bugarska 15.Izrael 16.Švedska 17.Češka 18.Ukrajina 19.Estonija 20.Gruzija

  Nastup Hrvatske

  Hrvatska reprezentacija na ovo natjecanje ispraćena je bez velike medijske pompe za razliku od godinu dana mlađih kolega koji su otputovali na Svjetsko prvenstvo. Prolazak u drugi krug, osnovni cilj koji je zadan prije prvenstva je ostvaren. S dvije pobjede i dva poraza zauzeli smo treće mjesto u skupini, ali nažalost u sljedeću fazu nismo prenijeli bodove. Pokazat će se kasnije, poraz u zadnjoj sekundi protiv Turaka i previsok poraz protiv Crne Gore stajali su nas četvrtfinala. Usprkos tome Hrvatska je do zadnjeg kola odlučivala o svojoj sudbini.

  U utakmicama za plasman od 9. do 12. mjesta, kako to i obično biva s Hrvatima, poraženi su te zauzimaju skromno 12. mjesto. Iako je to 12. mjesto po mnogima realan domet ove reprezentacije, dojma sam da se moglo bolje, odnosno plasirati u četvrtfinale. Kompletna reprezentacija sa Šarićem pa i Hezonjom koji je ozlijeđen te društvom sa svjetskog prvenstva do 19 godina i kompletnim pripremama vjerojatno bi se borila za medalje.

  Primjera radi, Srbija koja je viceprvak svijeta do 19 godina na ovom prvenstvu se borila za ostanak u A diviziji. Evidentno je da Hrvatska nema veliku bazu igrača kao Španjolska pa da bez problema sastavi dvije reprezentacije koje se bore za medalje na oba natjecanja. Pomak u mlađim selekcijama je očit i to je ono što veseli, a izborniku Damiru Milačiću, cijelom stručnom stožeru te svim igračima hvala na suradnji te puno sreće u daljnjoj karijeri želi portal Crošarka.

  zadnje objave