Srijeda, 28 srpnja, 2021
More

  POPULARNE OBJAVE

  Uoči okršaja u Gorici: Domaćin traži prolaz, Brođani spas!

  Ostao je još završni čin A1 kvalifikacija, koji će nam dati i posljednjeg prvoligaša u sljedećoj košarkaškoj sezoni. Deset je takmaca već poznato, traži se još jedanaesti sudionik lige s neparnim brojem klubova. Jasno je, nagodinu će svako kolo jedan od njih biti slobodan. Pred nama su, dakle, dvoboji dodatnih kvalifikacija, odnosno, kako bi službeno glasilo, dvoboji za popunu A1 lige. Gorica ili Slavonski Brod, sutra u 17 sati igra se prva, u utorak u Vijušu već druga utakmica.

  - Advertisement -

  Kako to već obično svake godine biva u utakmicama za popunu, kandidati za prvu ligu dolaze iz dva različita svijeta. Pa tako je i ovaj put. Slavonski Brod dolazi iz prve lige, Gorica iz druge. Brodska sezona je obilovala porazima i turbulencijama, dok je gorička pobjednička, ambiciozna i stabilna. Zbog toga, trener Goričana Zvonimir Kovačević smatra da je njegova momčad u prednosti:

  „Psihološki gledajući svakako da je teret na njima iz više evidentnih razloga i mislim da smo u tom dijelu mi u prednosti. Prvo, mi nemamo što izgubiti u predstojećem doigravanju s ekipom Broda pošto u to krećemo kao drugoligaš te nam taj status sigurno ostaje, a pobjedom dobivamo stepenicu više. Kod momčadi Broda je sasvim jedna druga priča, oni u ovo ulaze kao prvoligaš i eventualnim porazom oni gube status prvoligaša. Drugi segment psihologije je da mi ulazimo u doigravanje sa samo četiri poraza kroz sezonu i s 30-tak pobjeda, dok je kod njih situacija dijametralno suprotna.“

  Gorica
  „Treći segment je činjenica da smo mi kako u zadnjih 10 godina tako i ovu sezonu u svim segmentima kluba potpuno stabilni, dok svi znamo koliko je teška situacija u klubu iz Slavonskog Broda. Jednostavno bore se za nešto, a znaju da su im podmirene financijske obveze samo da bi se osigurao ostanak te da ukoliko to izbore, uvjereni su da neće ostati u klubu jer pitanje je i što će biti s klubom općenito. Mi činimo sve da se maksimalno pripremimo za ulazak u obje utakmice i uvjereni smo da smo spremni za to“, izjavio je Kovačević za službenu web stranicu kluba uoči subotnjeg dvoboja.

  Uoči početka A1 kvalifikacija, Gorica je bila nominalno prvi favoriti za plasman u A1 ligu. Krenuli su Goričani snažno, i igrački i rezultatski, međutim, uslijedio je gubitak, takoreći, već dobivenih utakmica protiv Kaštele. Na kraju, koštalo ih je to izravnog plasmana u prvoligaško društvo. Atmosferu u momčadi, nakon poraza od Kaštele i uoči sraza s Brođanima, za Crošarku je komentirao centar Gorice Ivan Papac:

  „Naravno da nismo očekivali ova dva poraza od Kaštele. Još prvu utakmicu u gostima trebali smo dobiti jer smo vodili visokom razlikom, a pogotovo ovu kod kuće. Dogodili su se porazi, međutim, mi nismo potonuli. Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za Brod i mislim da ćemo pružiti dobru utakmicu.“

  Druga utakmica u utorak Papcu neće biti prvi posjet dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu. Početkom sezone 2011./2012., nastupao je za tadašnju Brod Svjetlost. Međutim, zadržao se kratko, no ipak dovoljno kako bi dobro upoznao igrače s kojima je dijelio svlačionicu.

  „Poznam ih vrlo dobro. Igrao sam s Karlovićem, Živkovićem, Kljaićem i Šamijom, a znam i Trepalovca, Čelebiju, Ćosića… Mislim da su vrlo kvalitetna ekipa, no očito kod njih nešto ne štima. Mislim da su trebali imati bolji rezultat, nego da se do kraja bore za ostanak.“

  Upravo protiv Trepalovca i Čelebije, vodit će veliku bitku za premoć pod koševima. Učinak Ivana Papca iz A1 kvalifikacija je 10.6 koševa i 6.5 skokova po utakmici.

  „Mi imamo kvalitetnu centarsku liniju. Tu smo Pašalić, Bundović, Kuga i ja. Imamo širinu i mislim da možemo pružiti kvalitetan otpor pa ćemo vidjeti tko će na kraju biti bolji.“

  Poput svog trenera, i Papac je lopticu psihološkog pritiska prebacio na stranu Brođana:

  „Mi nemamo što izgubiti. Mislim da mi opuštenije ulazimo u ove dvije utakmice i da je pritisak ipak na njima. Moramo samo odigrati dvije prave utakmice pa ćemo vidjeti što će biti.“

  S druge strane, Slavonski Brod u ovaj dvoboj ulazi kao prvoligaš. Nije za zanemariti s obzirom na viši rang natjecanja, broj kvalitetnijih utakmica i iskusnijih A1 igrača u rosteru u odnosu na svog protivnika. Kapetan brodske momčadi Matej Karlović upravo u tome vidi prednost svoje momčadi:

  „Mislim da smo mi u prednosti jer smo tijekom sezone imali puno više jačih utakmica od Gorice. Ipak, nije isto cijelu sezonu igrati prvu ligu i drugu ligu.“

  Karlović s 15 koševa u prosjeku, Bruno Čelebija sa 17 koševa i 7.3 skoka i Petar Ćosić s 5.7 asista po susretu ubojiti je napadački trojac brodskih igrača u Ligi za ostanak. Ipak, nije bilo dovoljno da se osigura ostanak prije dodatnih kvalifikacija.

  „Sezona je prošla tako kako je prošla. Završili smo na začelju, što smo još prije 20-tak dana znali da će tako biti i od tada se pripremamo za kvalifikacije. Čekali smo protivnika, a kad smo saznali da će to biti Gorica, počeli smo se pripremati za njih. Znamo sve njihove igrače. Oni jesu drugoligaš, ali su po svemu spremni da uđu u prvu ligu. Međutim, mi smo se dobro pripremili i nadamo se dobrom rezultatu“, rekao je Karlović za Crošarku.

  Foto: Marija Matičević Ivanković
  Foto: Marija Matičević Ivanković

  Posljednja kola A1 lige za ostanak poslužila su, dakle, Brođanima za psihičku, fizičku i taktičku pripremu za dvije najvažnije utakmice sezone. Prema Karlovićevim riječima, dobro su upoznali sutrašnjeg protivnika:

  „Gorica ima nekoliko dobrih igrača. Izdvojio bih Ninu Primorca, o kojemu u mnogočemu ovisi igra Gorice. Zatim, tu su Papac, Svoboda i Bundović na zaštićenom godištu. Ekipa koja nikako nije za podcijeniti, međutim, mi samo moramo gledati sebe, svoju igru i nametnuti svoj ritam.“

  Iznio je bek šuter Brođana i očekivanja vezana za sutrašnji dvoboj, vjerujući da će se prva liga i sljedeće sezone igrati u Slavonskom Brodu:

  „Nadam se dobrom rezultatu sutra, mislim da je dobro da prvu utakmicu igramo u gostima. Mislim da možemo pobijediti tamo i da ćemo u utorak pred svojim navijačima slaviti ostanak u ligi.“

  Igrački, međusobno se ne poznaju, no njihove riječi imaju smisla. Tko će na kraju biti u pravu i što će od izrečenog zapravo presuditi, ostaje da vidimo. Odgovore na neka pitanja mogli bismo dobiti već sutra, a ostala, sasvim sigurno, u utorak. Utakmicu iz Gorice pratite uživo od 17 sati na crosarka.com/a1-kvalifikacije.

  - Advertisement -

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave

  NE PROPUSTITE