Vinkovci “slave” 50 godina od osnutka košarkaškog kluba

Array

Na današnji dan, 8. listopada 1963. godine, osnovan je Košarkaški klub Vinkovci. U ovih pedeset godina klub je u nekoliko navrata mijenjao ime, prvi naziv promijenjen je u Dinamo, zatim Telecomp, a nakon gašenja kluba koji je financijski bio usko vezan uz propalu banku iz Vinkovaca, košarka se u gradu na Bosutu organizirano igra pod prvotnim imenom.

Najveći uspjesi su upisani prije petnaestak godina kada se u vinkovačkom Košarkaškom domu Lenije igrala prvoligaška košarka (od 1995. do 1999.), a vrhunac je bio sudjelovanje tadašnjeg Telecompa u Kupu Radivoja Koraća. Još se i danas prepričavaju utakmice sa španjolskom ekipom Tau Ceramica ili spuštanje helikoptera u blizini dvorane i bučno navijanje u Lenijama belgijskih “Unproforaca” koji su došli podržati Pepinster.

Te 1996. godine, Vinkovčani su bili bolji od Belgijanaca i Gostivara u skupini, a za prolazak u osminu finala nedostajao im je jedan nepriznat ubačaj u utakmici druge faze protiv turskog Meyso Spora. Naime, nakon poraza 72:70 u Vinkovcima  pobjeda od 63:62  u Turskoj im nije bila dovoljna. Vinkovčani su neuspješno uložili žalbu FIBA-i jer izraelski suci nisu priznali koš postignut u posljednjoj sekundi, ali bez obzira na ispadanje 16-ina finala Koraćevog kupa ostala je najveći uspjeh kluba.

Vinkovci - Korać kup

Na početku svoje karijere u Lenijama je usvajao košarkaške vještine i znanja i Mario Kasun. Mario je naš bivši reprezentativac, NBA igrač Orlanda, a igrao je i za niz europskih jakih momčadi kao što su Barcelona, Efes i Montepaschi. Za Crošarku se iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje sada igra, prisjetio svojih početaka:

“Jedan lijepi mali klub, lijepi košarkaški počeci i puno lijepih trenutaka koje još uvijek pamtim. Košarkaškom klubu Vinkovci želim sve najbolje”.

50 godina poslije

Iako je još nedavno bilo velikih planova oko obilježavanja ove obljetnice, situacija se drastično promijenila. Današnji jubilej i zaslužne pojedince nitko nije spomenuo, a do sada Uprava kluba u kojoj sjedi niz jakih imena iz političkog, javnog  i gospodarskog života Vinkovaca nije  ništa napravila da na prikladan način obilježi ovaj veliki događaj koji se poklapa s datumom kada i Hrvatska slavi Dan neovisnosti.

Krajem kolovoza, na Europskom prvenstvu za juniorke kojemu je suorganizator bio i vinkovački klub, iz HKS-a su dali primjedbu da nema volontera koji bi pripomogli u organizaciji ovog velikog događaja. Zar je moguće da ih stvarno nema? Zašto je situacija u klubu takva kakva je, zašto “klince” trenira samo jedan trener, zašto je broj djece prepolovljen u godinu dana, zašto uvjeti za treniranje i igranje…

[nggallery id=59]

Related Articles