Za sada bez dobnog ograničenja na Olimpijskim igrama

Array

Nakon špekulacija da će se u košarci, slično kao i u nogometu, uvesti dobno ograničenje igrača jedan od važnijih ljudi unutar Fibe to je opovrgnuo.

“Imam osjećaj da nećemo predlagati pravilo za igrače koji su mlađi od 23 godine za Igre 2016.”, kazao je Fibin tajnik Patrick Baumann prije utakmica za medalje za žene.

NBA ligi, pa tako i njegom čelniku Davidu Sternu bi se svidjela ideja koja je slična kao i u nogometu gdje bi na Olimpijskim igrama igrali košarkaši mlađi od 23 godine zajedno s 3 igrača koji su iznimke.

Međutim svake promjene za sljedeće Olimpijske igre u Rio De Janeiru moraju biti predložene do kraja ove godine, ali Patrick Baumann sumnja da će biti ikakvih promjena za iduće Olimpijske igre.

Baumann je zato predložio neke ideje koje su vezane za Svjetsko i Europsko prvenstvo u košarci. Svjetsko prvenstvo bi se umjesto 2018. godine trebalo igrati godinu dana ranije i također bi služilo kao kvalifikacije za Olimpijske igre s ciljem da košarkaši ne trebaju svake godine predstavljati svoju zemlju. Također, Baumann bi povećao broj ekipa na Olimpijskim igrama s 12 na 16, ali bi promijenio sustav natjecanja kako bi turnir kraće trajao.

David Stern je javno predložio ideju za dobni limit igrača, međutim većina ga je javno iskritizirala jer su upravo 1992. godine prvi puta nastupili američki profesionalci na Olimpijskim igrama, što je dovelo do eksplozije popularnosti košarke u svijetu, a ovim potezom bi ona drastično pala.

Na taj prijedlog oglasio se i ovogodišnji NBA prvak, LeBron James: “Ako prođe taj prijedlog, onda ne znam, stvarno ne znam. Postoji mogućnost, ali nema šanse da ću igrati kao iznimka. Želim igrati s ovim igračima s kojima sad igram.”

Trener ruske reprezentacije David Blatt također nije bio oduševljen idejom dobnog ograničenja na košarkaškom turniru: “Nadam se da će se sve zemlje pobuniti protiv te ideje. Zašto bi jedna zemlja određivala kako će se igrati na Olimpijskim igrama? Ako je ovo globalna igra, onda to ne može proći.“

Nadajmo se kako neće doći do promjene u pravilima jer je svima nama u interesu da gledamo najbolje igrače kako predstavljaju svoje zemlje svake 4 godine.

Related Articles