Zadru pobjeda u dalmatinskom derbiju

Array

U osmom kolu A-1 Lige za prvaka na Višnjiku susreli su se GKK Šibenik i domaći KK Zadar. Umjesto velike sportske fešte dvaju susjeda, svjedočili smo, prvo na gradskim ulicama, a zatim i na samom parketu, jednom pravom okršaju – u punom smislu te riječi.

Radosnu vijest o deblokadi računa zadarskog kluba, vrlo su brzo pokvarili njihovi navijači koji su se u središtu Zadra sukobili s nekoliko desetaka Funcuta, a oko 3.000 gledatelja naelektriziranu atmosferu s ulice seli u dvoranu što dodatno pojačava nervozu igrača te u konačnici kulminira incidentom krajem treće četvrtine između centra Šibenika Filipa Vukičevića i centra Zadra Filipa Kraljevića.

Šibenčani su na krilima vrlo raspoloženog Tea Petanija prvu dionicu utakmice zaključili s prednošću od tri poena, no bolja igra domaćih košarkaša u nastavku osigurala im je prednost na poluvremenu. Imali su Zadrani u drugoj četvrtini priliku u potpunosti prelomiti susret pri rezultatu 40:32, ali dva uzastopno promašena šuta, jedna izgubljena lopta i dopušten skok u napadu pružili su Šibeniku priliku za ostanak u utakmici koju su gosti objeručke prihvatili.

U nastavku Zadar kontrolira rezultat, ponajviše zahvaljujući inspiriranom Franku Šangi, a krajem treće četvrtine na parketu izbija već spomenuti incident koji rezultira isključenjem obaju centara. Vukičević zatim teatralno i potpuno nesportski plješće zadarskoj publici nakon čega Ive Ivanov osjeća potrebu osobno raščistiti neke stvari sa šibenskim centrom zbog čega biva “nagrađen” tehničkom pogreškom.

Kad se prašina napokon slegla Zadrani nastavljaju sa svojom igrom i održavaju prednost sve do polovice četvrte četvrtine. Šibenčani tada serijom 7:0 dolaze na -2 (64:62), a domaći odmah odgovaraju preko Ivanova i Henrika Širke održavajući komotnu prednost do samog kraja utakmice.

Pokušali su gosti u zadnjoj minuti sustići rezultat šaljući Zadrane na liniju slobodnih bacanja, no domaći su ostali koncentrirano pogađali ključna slobodna bacanja. Josip Sobin (u ABA ligi 41%, a u Ligi za prvaka 51% uspješnosti s linije slobodnih bacanja) pogađa oba bacanja za 77:71 nakon kojih Šibenik više nije imao realne šanse za pobjedu ili barem produžetke.

Zadrane je predvodio Šango s 19 koševa, a po 17 su dodali Ivanov i Sobin. Goste su predvodili Zoran Vrkić s 21 košem i Petani s 18.

Related Articles