Znate li tko je član najbolje neameričke reprezezentacije, najboljeg europskog i NBA kluba svih vremena?

ZNATE LI TKO JE ČLAN NAJBOLJE NEAMERIČKE REPREZENTACIJE SVIH VREMENA, NAJBOLJEG EUROPSKOG KLUBA SVIH VREMENA I NAJBOLJEG NBA KLUBA SVIH VREMENA?

Toni Kukoč. Popularni “Pink Panther” ili ako vam je draže “the Waiter” nije bio samo sretnik koji se slučajno našao u najvećim ekipama svih vremena, ili neki “radnik” kojeg svaka ekipa treba. On je bio trostruki MVP Final Foura, u 2 od 3 naslova Jugoplastike, te u finalnom porazu Bennetona od Limogesa odmah iduće godine. Bio je MVP ekipe u kojoj je također igrao i Dino Rađa, on je bio MVP svjetskog prvenstva koje je osvojio sa Jugoslavijom 1990. godine ispred tada snažnog Sovjetskog saveza predvođenog Sabonisom i SAD-a koji je tad igrao u slabijem sastavu, ali opet dovoljno jakim za broncu. Bio je MVP sastava za koji su nastupali Dražen Petrović i Vlade Divac. Iduće godine je bio MVP Eurobasketa kada su opet osvojili zlato i to bez Dražena Petrovića. Bio je najbolji igrač ekipe koja je u svojem sastavu imala Divca, Rađu, Đorđevića, Danilovića… Ma zapravo svaki član te ekipe je bio strašan, a Toni je bio najbolji od najboljih.

Kukoč je s Draženom i nakon raspada Jugoslavije uspio bez svih tih mega zvijezda dogurati Hrvatsku do finala olimpijade protiv po mišljenju mnogih najbolje košarkaške ekipe svih vremena, popularnog “Dream Teama”. Došavši u NBA kao najveća europska zvijezda, nije imao nimalo lak put ka vrhu, dapače Jordan i Pippen su ga uzeli na zub prvo u grupi pa i finalu Olimpijskih igara 1992. godine u Barceloni kada su saznali da dolazi u Bullse. Po njihovom mišljenju bio je prerazvikan i htjeli su ga staviti na svoje mjesto, ali i dati mu da osjeti malo šampionskog mentaliteta Bullsa s kojim su osvojili 3 naslova u nizu. Ni početak sezone mu nije bio lak jer su ga dečki “tukli” na treningu, ali Toni je sve to izdržao, šutio je i radio i na kraju povezao nova 3 naslova u nizu Chicago Bullsa, pritom i kao najbolji 6. igrač cijele lige. Nije tamo bio prolaznik, već je i odlučio neke važne utakmice playoffa sa nekoliko game winnera, u onim famoznim scenama kada Phil Jackson crta zadnju akciju za Kukoča umjesto za Pippena u odsudstvu Jordana. Koliko je bio podređen ekipi pokazuje i njegova statistika one sezone kada Jordana nije bilo pa je pokazao koliko zapravo može postizavši u prosjeku 18.0 poena, 7.0 skokova, 5.3 asistencije i 1.1 ukradenu loptu po utakmici. Ali Tonija individualna statistika nikada nije zanimala, sa zadovoljstvom je prepustio Petroviću i Jordanu da zabijaju najviše poena, Rađi i Rodmanu da ulove najviše skokova, dok je on u tišini radio od svega toga pomalo, i bio je najbolji u tome.

Kukoč je s Draženom i nakon raspada Jugoslavije uspio bez svih tih mega zvijezda dogurati Hrvatsku do finala olimpijade protiv po mišljenju mnogih najbolje košarkaške ekipe svih vremena, popularnog “Dream teama”. Dakle u razdoblju od 1989. do 1992. je osvojio tri Eurolige, Mundobasket i Eurobasket, olimpijsko srebro odmah iza “Dream Teama”, sve što se osvojiti moglo u košarkaškom svijetu van NBA lige, individualno i timski!

Bio je najbolji europski igrač u rasponu od tih 5 godina sa samo 22 godine i kao takav je otišao u NBA i osvojio 3 naslova prvaka i tako je osvojio sve što se može osvojiti u košarkaškom smislu.

Brojke koje danas vidite od Luke Dončića sa sigurnošću bi isporučivao i Kukoč jer je jednostavno bio toliko dobar, doduše ne toliko u scorerskoj kategoriji jer Tonijev stil nikada nije bio da potegne 30-ak šuteva po utakmici, isto kao što bi Dražen bio u stanju zabijati kao i SGA danas ili kao što bi Sabonis imao Jokićeve brojke. Bio je jedan od pionira kada su u pitanju Europljani u NBA i krvavo se morao izboriti za svoje mjesto iako je bio najbolji europski igrač tog vremena, dok danas europski igrači dolaze kao projekti predviđeni da nose cijelu franšizu, upravo zahvaljujući Kukoču, Petroviću, Divcu, Sabonisu…

Veličanstvena karijera veličanstvenog igrača i istinskog košarkaškog genijalca s loptom.

Related Articles