Aljoša Šarac: Za stepenicu više će nam trebati malo sreće

Aljoša Šarac ulazi u svoju četvrtu godinu „stanovanja“ u Vrijednosnicama Osijek, iako je on stanovnik Osijeka od svog rođenja. No, košarkaški put ovog odličnog organizatora igre bio je zanimljiv. Nakon dvije prvoligaške sezone s Osijekom 2006, odlična statistika nije promakla ljudima iz Splita, za čijeg je prvoligaša odigrao dvije sezone. Nakon Splita, Aljoša se vratio u Slavoniju, točnije u tadašnjeg prvoligaša Svjetlost Brod, gdje se zadržao sezonu i pol te se nakon toga vratio u Osječki sokol, a zatim je odradio jednu sezonu u Zagrebu, da bi se u ljeto 2014. godine vratio u Slavoniju, točnije u klub gdje je i sada kapetan.

Razgovarali smo s Aljošom o njegovoj dosadašnjoj karijeri, trenutnoj situaciji u klubu i planovima za budućnost. Nažalost, moramo početi razgovor s ne baš dobrom temom. Na zadnjoj utakmici protiv Zaboka, izašao si iz igre zbog ozljede pred kraj utakmice. O kakvoj se ozljedi radi i kada te možemo opet očekivati na terenu?

Nažalost, dogodila se ozljeda stražnje lože koja će me udaljiti s terena otprilike mjesec dana. No, i ozljede su sastavni dio sporta i moramo se s tim znati nositi isto kao i s pobjedama.

Aljoša, pripreme za ovu sezonu krenule su za tebe kao kapetana i tvoju ekipu sredinom kolovoza. Jesi li zadovoljan odrađenim pripremama i s ulaskom u prvenstvo? Imate jednu gostujuću pobjedu u Zagrebu i domaći poraz od Zaboka u Premijer ligi, a usput ste i upisali dvije pobjede u Helios Cupu, Može se reći da je rezultat za početak poprilično dobar. Da li ste zadovoljni s početkom sezone?

Da se nije dogodio ovaj poraz od Zaboka,mogao bih reći da sam izuzetno zadovoljan ulaskom u sezonu. No, sezona je dugačka, tek je na početku i vjerujem da ćemo ovaj domaći poraz vratiti gostujućim pobjedama.

S obzirom na to da je u vašoj svlačionici bilo dosta prometno ovog ljeta, možeš li nam reći kako su se po tebi uklopili novi suigrači i da li je stvorena kemija?

Ostali smo bez nositelja igre Jakova Mustapića, Domagoja Vukovića i Jalena Robinsona, koji osim što su odlični igrači, izuzetno su pozitivni i kao osobe. U ovom trenutku još ne mogu reći da smo se uigrali s novim igračima, iako je činjenica da je svaki od njih donio određenu kvalitetu. Očekujem da ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve bolji i bolji.

Prošla godina bila je najuspješnija za Vrijednosnice, a ti kao kapetan bio si motor i vođa te ekipe. Jesi li zadovoljan kako je ekipa odgovorila na sve zahtjeve?

Ponosan sam na prošlogodišnji uspjeh, koji je bio najbolji u dosadašnjoj klupskoj povijesti. I ponosan sam što sam bio kapetan onakvoj skupini igrača koji su bili ovdje prošle godine. Iskreno, mišljenja sam da smo mogli napraviti i više da nismo imali pehova s ozljedama, prije svega tu mislim na ozljedu Luke Kature s kojim smo, da je ostao zdrav, mogli uhvatiti i polufinale PH.

Jesi li zadovoljan svojom igrom?

Zadovoljan sam, ali ne volim govoriti o sebi i svojoj igri i nikad se ne zadovoljavam do kraja nego iz sezone u sezonu nastojim biti što bolji kako bih pomogao svojoj ekipi.

Kakva su tvoja očekivanja za ovu sezonu? Mogu li Vrijednosnice ponoviti prošlogodišnji uspjeh ili možda i otići stepenicu više?

Nadam se i vjerujem da možemo ponoviti prošlogodišnji uspjeh, a za stepenicu više će nam trebati i malo sreće, prije svega s ozljedama. Ali mislim da je ekipa dobra i spremna za ponoviti prošlogodišnji uspjeh.

Ako ćemo biti realni, Cedevita je ove godine složila respektabilan kadar za naše prilike i sve osim prvog mjesta bilo bi iznenađenje. Također, prisjetit ćemo se da ste baš vi prošle godine u Osijeku ostvarili pobjedu protiv Cibone. Iako Zagrepčani nisu bili u punom sastavu, pokazali ste da možete protiv najboljih, Zadar je na kraju ipak složio vrlo dobru ekipu. Tko bi ove sezone eventualno mogao pomrsiti račune ovom trojcu?

U jednoj utakmici je sve moguće i na vrućim terenima kao što su Split, Šibenik, Zabok, Škrljevo, naravno i mi, ako ne pristupe maksimalno, prva trojka koju ste rekli može imati određenih problema. Pobjede protiv Cibone sjećat ću se cijeli život i to mi je definitivno najdraža pobjeda u karijeri. Međutim, mislim da se na kraju poredak u hrvatskoj košarci ne može bitno promijeniti, jer i dalje Cedevita, Cibona i Zadar imaju najbolje rostere i ulažu puno, prema tome nerealno je očekivati da se netko tu ubaci.

Ovo si ljeto produžio vjernost Komarcima do 2023.godine. i time pokazao da ti odgovara ova slavonska klima.

Mislim da je dovoljno reći kako smo se oko novog ugovora dogovorili u 5 minuta, pokazavši pri tome obostrano zadovoljstvo i želju za nastavkom suradnje.

Ove sezone Vrijednosnice Osijek bit će najmlađa ekipa u ligi. Kako se po tebi razvijaju tvoji mlađi suigrači?

Pokazali su zavidan nivo rada, ozbiljnosti i želje za napretkom i mislim da se to najbolje vidi i na njihovim igrama iz godine u godinu. Ako ovako nastave, a ne vidim razloga da to tako ne bude, pred njima je svijetla budućnost.

I za kraj, s obzirom na to da ti važeći ugovor istječe 2023.godine, tada ćeš biti 34-godišnjak. Iako je možda rano za predviđanja o igranju u tim godinama, hoće li to biti kraj igrače karijere i početak trenerske? Vidiš li se u tim vodama?

Ne volim ići toliko unaprijed jer mi se u ovom trenutku to još čini predaleko, ali vjerojatno ću s istekom ovog ugovora završiti i karijeru. Za sad se ne vidim u trenerskim vodama, ali stignem se u ovih 6 godina još predomisliti haha.

Hvala Aljoši na odvojenom vremenu za ovaj razgovor i želimo mu puno sreće u nastavku karijere.

Related Articles