Cedevita poražena na otvaranju playoffa

Array

Cedevita je na otvaranju doigravanja regionalne ABA lige poražena u Podgorici. Iako je Cedevita gotovo cijelu utakmicu držala rezultatsku kontrolu na kraju su košarkaši Budućnosti bili sretniji i malo spretniji te upisali važnu pobjedu.

Prošla su nešto više od tri tjedna od posljednje utakmice odigrane u regionalnoj ligi, što je i više nego dovoljno za ozbiljnu košarkašku momčad da se pripremi za suparnika u doigravanju. Srećom po Cedevitu, Budućnost nije ni približno izgledala kao momčad koja se pripremala za vrhunac sezone.

Zagrepčani su od samog početka preuzeli konce u svoje ruke i držali rezultatsku prednost. Prednost nije bila prevelika, uvijek su je držali na jedan-dva posjeda lopte, no bila je uvijek prisutna. Luka Babić zasjao je u prvom poluvremenu s 14 od Cedevitinih 44 koševa pogodivši tri uzastopne trice i jedno polaganje.

Dobra igra gostiju iz prvog poluvremena preslikala se i na početak treće četvrtine. U 23. minuti Roko Ukić pogađa dvije uzastopne trice i dovodi Vitamine do najveće prednosti, 44:53, no tu i staje sva čarolija koju je Ukić unio u momčad. Prvo gubi loptu pa promašuje tricu, a zatim radi prekršaj iz kojeg Budućnost dolazi do svoje prve prednosti na utakmici. Do kraja četvrtine Cedevita ipak konsolidira redove i opet preuzima vodstvo.

U četvrtoj četvrtini na parketu se odvila prava drama. Domaći igrači, koji su se zajedno sa svojim trenerom Igorom Jovovićem iščuđavali i protestirali na svaku sudačku odluku, iako nije bilo nikakvog spora oko bilo koje odluke sudaca, rade prekršaj na Miri Bilanu, a klupa zbog konstantnih prosvjeda dobiva i tehničku.

Bilan promašuje oba slobodna bacanja, a Fran Pilepić promašuje slobodno bacanje zarađeno tehničkom pogreškom pa umjesto odvajanja na +5 i prelamanja utakmice, u tom je trenutku bilo 64:62 za Cedevitu, domaća momčad ostaje itekako u igri. U nastavku akcije Bilan se iskupljuje za promašena bacanja i zabija svoj 10. poen na utakmici.

Bilo je očito da će sucima biti teško dočekati sam kraj utakmice jer se od tog trenutka na njim vršio strašan pritisak, kako s tribina tako i s klupe Budućnosti. Pod utjecaj tog pritiska pali su samo dvije minute kasnije kada su čistu blokadu Karla Žganeca na Borisu Savoviću koji je šutirao tricu okarakterizirali kao prekršaj, a reakciju Žganeca odmah sankcionirali tehničkom pogreškom.

Ono što je Cedevita propustila učiniti dvije minute ranije učinio je Savović. Zabija četiri slobodna bacanja, a iz nastavka akcije Suad Šehović postiže tricu te odvodi Budućnost na 71:67.

Nisu se predali Vitamini te su tricama Pilepića i Marka Tomasa došli na -1, a devet sekundi prije kraja i preuzeli minimalno vodstvo. Nažalost domaćem sastavu to je bilo i više nego dovoljno vremena za juriš na koš i iznuđivanje novih slobodnih bacanja te slavlje u konačnici.

Naravno, za poraz nisu krivi suci već izrazito loša učinkovitost sa linije slobodnih bacanja. Od 25 pokušaja ubacili su samo njih 13, dok su domaćini redovito iskorištavali svoje prilike.

Druga utakmica ove playoff serije i prilika za popravni na rasporedu je sutra u isto vrijeme na istom mjestu.

Related Articles