CROŠARKA EKSKLUZIVNO: Hoće li Cibona u četvrtak u stečaj!?

Hoće li hrvatska košarka ostati bez jednog od svoja tri vrlo važna stupa trebali bi saznati ovih dana. Nestanak Cibone bio bi poraz za sve nas i iskreno se nadamo da će Uprava kluba uspjeti u svojim nastojanjima.

Košarkaškog velikana iz Zagreba uništavale su razne Uprave, više puta je prijetio scenarij nestanka s košarkaške mape, ali bi se nekako stvari pokrenule. Danas, samo nekoliko dana prije početka sezone prijeti isti scenarij, ali ovaj put to je zapravo i posljednji. KK Cibona ili odlazi u povijest ili najkasnije u proljeće gledamo zdravu Cibonu, onu bez dugova kakvu svi želimo i kakvu hrvatska košarka treba.

CIBONA ODLAZI U STEČAJ?

O čemu se točno radi? Sukladno Stečajnom zakonu, Financijska agencija dužna je podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka ako pravna osoba u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Navedenih 120 dana u konkretnom slučaju ističe u četvrtak, 21. rujna 2023. godine.

U Klubu su uvjereni da će se sa svim vjerovnicima postići dogovor i da će isti povući svoje osnove za plaćanje, tim više što bi pokretanjem stečajnog postupka sami sebi značajno smanjili izglede da naplate svoje tražbine.

‘Vjerujemo da će svaki dobronamjeran vjerovnik razumjeti da samo nastavak djelovanja kluba može dovesti do naplate njegovih tražbina, jer u ovom trenutku ne postoje financijska sredstva za namirenje vjerovnika.’

Kao najizglednije rješenje za postizanje financijske stabilnosti i dugoročne održivosti poslovanja kluba, istovremeno sa spomenutim pregovorima o hitnoj deblokadi računa, Cibona je započela pripremne radnje za postupak preoblikovanja KK Cibona u športsko dioničko društvo.

Taj postupak uključivati će i dokapitalizaciju KK Cibona unosom svježeg kapitala te smanjenje ukupne zaduženosti kluba pretvaranjem dijela potraživanja vjerovnika u udjele u društvu, s konačnim ciljem osiguravanja sredstava za podmirivanje tekućih troškova poslovanja, kao i sredstava za servisiranje dugova iz prošlosti.

UPRAVA NE TRAŽI OD VJEROVNIKA UMANJENJE POTRAŽIVANJA

Za uspješnu provedbu plana iz Cibone tvrde da im je potrebno dodatno vrijeme, a razlog tome je nepoznat status donošenja pravilnika o preoblikovanju udruga u športsko dioničko društvo, a koje donosi Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.

‘Čvrsto smo uvjereni da će nadležno Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske vrlo brzo donijeti Pravilnik o preoblikovanju sportskog kluba-udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo, predviđen Zakonom o sportu (NN 141/22, koji je stupio na snagu još 1. siječnja 2023. godine) na kojemu se i zasniva naš planirani postupak preoblikovanja.’

Na stranicama Ministarstva očekivana objava izvješća bila je 07. rujna 2023. godine. Jasno je da se kasni s objavom, ali to govori i da bi ista ovih dana trebala napokon ugledati svjetlo dana.

‘Budući da je prema našim saznanjima pravilnik izrađen, i nakon provedenog savjetovanja s javnošću trenutno je u završnoj fazi dorade i usvajanja, smatramo da će svakako biti donesen dovoljno brzo te da neće biti prepreka za postupak preoblikovanja, pa čak i u slučaju da dođe do stečajnog postupka, za koji se nadamo da će biti izbjegnut. Na te okolnosti ne možemo utjecati, osim učestalim upitima i molbama prema nadležnom Ministarstvu.’

Iz Cibone tvrde da od vjerovnika neće tražiti umanjenje njihovih potraživanja.

‘Posebno ističemo da se prilikom preoblikovanja od vjerovnika ne traži umanjenje njihovih potraživanja, niti ih se na bilo koji način pokušava prisiliti na pretvaranje njihovih potraživanja u dionice budućeg sportskog dioničkog društva ukoliko oni to sami neće prepoznati ili kao priliku za pomoć klubu da konačno prebrodi višegodišnju financijsku krizu, ili kao potencijalnu dugoročno isplativu poslovnu priliku.’

Potencijalni problem s rokovima i vremenom u stečajnom postupku je taj što KK Cibona nema imovinu, a što u većini slučajeva znači skraćeni stečajni postupak. Klub je još prilikom zaključenja predstečajne nagodbe 2017. godine ostao bez gotovo sve svoje imovine, pa je izrazito mala vjerojatnost da vjerovnici djelomično ili u cijelosti namire svoje tražbine u stečajnom postupku.

Međutim, iz Cibone tvrde da posjeduju imovinu koja je dostatna za namirenje troškova stečajnog postupka pa neće doći do otvaranja i zaključenja skraćenog stečajnog postupka.

Hoće li hrvatska košarka ostati bez jednog od svoja tri vrlo važna stupa trebali bi saznati ovih dana. Nestanak Cibone bio bi poraz za sve nas i iskreno se nadamo da će Uprava kluba uspjeti u svojim nastojanjima. Jedno je jasno – ovo je posljednji put da gledamo Cibonu na koljenima. Ona će ovaj put ili ustati ili pasti zauvijek.

Uredništvo portala poslalo je upit Ministarstvu sporta i turizma Republike Hrvatske na temu donošenja navedenog pravilnika, a odgovor do pisanja ovog teksta nije došao. Portal Crošarka odgovor Ministarstva objavit će u cijelosti po primitku istog.

 

Related Articles