Dražen Petrović vs. Toni Kukoč; Tko je hrvatski GOAT ?

Pitanje GOAT-a (najvećeg ikada) je uvijek aktualno u NBA ligi, ali postavlja se jedno u zadnje vrijeme često spominjano pitanje: „Tko je najbolji hrvatski košarkaš u povijesti ?“

Uvriježeno je mišljenje javnosti kako se radi o takozvanom svetom Trojstvu – Dražen Petrović, Toni Kukoč i Krešimir Ćosić, za koje se smatra da su tri najbolja košarkaša koja su ikada kročila domaćim parketima.

Možda je Krešo najveći s obzirom da je bio rođeni pobjednik i osvajač medalja, a treba uzeti u obzir činjenicu da je bio košarkaški učitelj dvojici igrača koje ćemo ovdje usporediti, Dražena i Tonija. Međutim, ovdje je prije riječ o usporedbi i analizi tko je bio bolji igrač s obzirom na klupske uspjehe, NBA karijeru i rezultate s reprezentacijom.

Dražen je rođeni vođa, a Kukoč čini momčad i suigrače boljima.

kukocvsdrazen-hrvatskigoat-petrovic-kukoc

Iz Draženove perspektive

Kada kao klinac odvedeš Šibenku do naslova prvaka uz dva hladnokrvna slobodna bacanja, to potvrđuje kakav si bio karakter. Dražen je i dan danas često citiran i korišten kao sredstvo motivacije zbog izjava koje su „na mjestu“.

Sama njegova izjava da je talent respektirao do 15. godine i da je nakon toga slijedio samo rad dovoljno govori o njemu. Dražen je u svojim počecima evoluirao kao igrač te je pokazao kako je sposoban naučiti i prilagoditi se potrebama. U početku je bio igrač koji je volio „gnjaviti loptu“, no nakon par godina se prilagodio te je usput naučio „off-the-ball-„ kretnje. Sam je Stojko Vranković znao spominjati kako Dražen u početku i nije bio neki šuter, ali je krvarim radom to postao. To ga je vinulo među NBA zvijezde jer je svojim kretnjama uz korištenje blokova dolazio do za njega laganih poena. Možemo konstatirati da bi svojim tempom trke i tih kretnji bez lopte vjerojatno uspješno igrao u modernoj NBA ligi jer je u svoje vrijeme bio iznimno efikasan šuter. S vremenom je podigao svoju igru u obrani te je bio poznat kao trash talker. O tome svjedoče brojne snimke borbi s Reggijem Millerom i Michaelom Jordanom.

Karakterne crte, odgovornost, rad i disciplina, ali i skromnost jest ono što ga je najviše krasilo:

„S jednim, pet ili deset milijuna dolara opet samo jednom dnevno možeš ručati i večerati“

 Stoga iz perspektive vođe, kapetana i zaštitnog lica Dražen ima prednost!

Tijekom cijele karijere njegove su brojke bile neumoljive. Osvojio je tri Olimpijske medalje (tri zaredom). Dva puta je bio prvak Europe, osvajao je Sapporta Kup, Kup Radivoja Koraća, bio MVP Mundobasketa, Eurobasketa…Za svoj sportski doprinos nagrađen je Olimpijskim ordenom.

Dražen je bio vođa na Igrama ’92. te je bio uvjerljivo najbolji scorer te se savršeno nadopunjavao s Kukočem, Rađom i ostalima. Finale s Dream Teamom su nam donijeli upravo Kukoč tricom na ulasku u zadnju minutu i ključnim slobodnim bacanjima koje je pogodio upravo Dražen. Nekako smo dojma da se u Torontu ’94. ne bi ispromašivao slobodnih bacanja kao Dino u polufinalu i vjerojatno ne bismo izgubili u četvrtfinalu na igrama ’96. da je Petrović bio predvodnik momčadi.

Iz Tonijevog „kantuna“

Kada imate tako visokog i pokretnog igrača koji može pogoditi iz svakog kutka terena i kojeg krasi visoka košarkaška inteligencija onda ste dobili pravi jackpot. Produkt svega je jedan od najboljih Europljana u NBA povijesti i jedan od najtrofejnijih košarkaša Europe ikada. Tri naslova prvaka Europe i tri MVP nagrade Final Four turnira je nešto što je uspjelo samo Kukiju i Vassilisu Spanoulisu. Pritom je Kukoč jedini igrač u povijesti koji je uspio osvojiti NBA, Euroligu, Mundobasket i Eurobasket. Nedavno smo pisali kako će to ovog puta imati priliku ostvariti tek Pau Gasol koji je nedavno stigao u Barcelonu. Naravno, ako Barca postane prvak Europe..Zanimljivo je spomenuti kako je Kukoč proglašen MVP-jem završnog turnira Eurolige 1993. iako njegova momčad nije osvojila turnir.

Kukoč je, naravno zbog duljeg staža i činjenice da je igrao u momčadi s Michaelom Jordanom nedvojbeno uspješniji u svojoj NBA karijeri s tri osvojena NBA prstena i jednom nagradom za najboljeg šestog čovjeka. Brojne trice za pobjedu i brutalne asistencije krasile su Kukoča u Bullsima. S godinama je nabio tjelesnu masu pa je u kasnoj fazi karijere„furao“ poziciju stretch četvorke prije pojave tog pojma.

Četiri puta je osvajao Mr. Europa nagradu za najboljeg igrača Starog kontinenta što je također rekord. Možemo reći da je Dražen karakter, ali unatoč dozi stidljivosti to možemo reći i za Tonija. Najbolji primjer jesu Jordan i Scottie Pippen koji su Kukija maltretirali na Igrama ’92. jer su čuli da im je to novi suigrač. Međutim, Kukoč je s vremenom dokazao obojici koliko je vrijedan te je znao preuzeti odgovornost. To se nije uvijek ni sviđalo Pippenu, ali je to iskoristio na najbolji način te je postao cijenjen. Ime je stekao upravo zato jer nije puno pričao već je to pokazivao na parketu svojim genijalnim potezima. Upravo zbog svog mentalnog sklopa „Kuki“ danas uživa u statusu posebnog savjetnika Jerryju Reinsdorfu, vlasniku Chicago Bullsa.

 „Toni Kukoč je najbolji europski igrač ikada!“ – rekao je Michael Jordan.

Obojica su članovi FIBA-ine Kuće slavnih, dok Toni još čeka na onu iz Springfielda. Zbog svoje svestranosti i mogućnosti da igra svih pet pozicija, Kukoč je dobio brojne nadimke: Pauk iz Splita, Pink Panther, Croatian Sensation, Konobar, Bijeli Magic….

„Koš usrećuje jednog, a asistencija dva čovjeka!“

 Nemoguće je izabrati

 Odabir je praktički nemoguć s obzirom da su obojica bila pobjednici gdje su god igrali i što god u životu radili. Od individualnih i timskih priznanja pa sve do trofeja i osvojenih medalja s klubovima i reprezentacijama.

Kome bi išao posljednji šut, Draženu ili Toniju? Ili bi Toni kreirao prostor za šut kojeg bi „Petro“ pospremio ? Možda obratno ?! Možda je na kraju najbolje dati glas Kreši kako ne bi bilo dileme ?

Related Articles