FIBA službeno priznala ABA ligu

Array

Kao što je bilo najavljivano Izvršni odbor Fibe potvrdio je priznanje regionalne ABA lige.

Na jučerašnjem četverosatnom zasjedanju Fibe u Budimpešti, na kojem se između ostalog govorilo i o mogućem domaćinu Eurobasketa 2017. godine, jednoglasno je potvrđeno priznanje Jadranske, ABA, lige. Dogovor koji su klubovi postigli u Beogradu sada je i službeno potvrđen čime su uklonjene sve prepreke za normalno održavanje nove sezone regionalne lige.

Po uobičajenoj praksi, vodstvu ABA lige odobreno je privremeno priznanje koje će biti na snazi dok se ne usklade svi pravni akti s novim načinom funkcioniranja lige i usklade se sa svim zahtjevima Fibe.

Ovim potezom klubovi iz regije osigurali su mogućnost igranja natjecanja pod pokroviteljstvom ULEB-a, Euroliga i Eurokup, bez rizika od suspenzije nacionalnih saveza i sprječavanju istih od sudjelovanja na velikim svjetskim i europskim pozornicama.

Uz to je usvojen i prijedlog da se od sezone 2016./17. pokrene i Druga ABA liga no način na koji će funkcionirati ta liga još uvijek nije u potpunosti poznat. Nije poznato hoće li biti podijeljena u dvije divizije (Zapad, Istok) ili će funkcionirati kao jedinstvena liga.

Također, FIBA je najavila formiranje lige kojom bi predstavili odgovor na Ulebovu Euroligu, a novosti oko te lige trebale bi biti objavljene u narednim tjednima.

Related Articles