Gdje su nestali viceprvaci svijeta? Nik Slavica i Luka Božić i dalje bez posla

Puno je zanimljivosti koje su vezane uz Svjetsko prvenstvo za mlade 2015. godine kada je hrvatska reprezentacija osvojila srebro. Hrvatska je tada bila nadomak povijesnog zlata, ali svakako bolna činjenica za domaću košarkašku javnost jest da mnogi igrači iz srebrne generacije ipak nisu ni približno ostvarili svoj potencijal.

Sjećamo se svi utakmice iz grčkog Herakliona u kojoj su se istaknuli Luka Božić i Nik Slavica. Dvojica igrača koji su igrali važnu ulogu, posebice u finalnoj utakmici protiv SAD-a. Nekada veliki potencijali hrvatske košarke u odličnoj generaciji prepunoj talenta ipak nisu opravdali očekivanja.

nik-slavica-jayson-tatum

Velika šteta da domaća košarka gubi takav potencijal

Slavica je ostao upamćen po blokadi na Jaysonu Tatumu. Luku Božića je također krasila velika atletičnost, a nažalost se pamti i ključni promašaj slobodnog bacanja koji je mogao Hrvatskoj donijeti zlato. Dolaskom u seniorsku košarku magija se i nije odmah gubila…

Slavica je relativno dobro nastupao u ABA ligi na prirodnoj poziciji (krilo), Božić se probio preko Zagreba do Zadra. Niz loših odluka, prerani odlazak, razni menadžeri i tko zna što je utjecalo na lutanje Slavice koji je u svojim Cedevita epizodama igrao na poziciji centra. Bilo je tu i neslavnog odlaska u inozemstvo (Slovačka), ali i povratka u Škrljevo gdje je izgledalo da mu je karijera živnula. Odmah po dolasku je pokazao da vrijedi više od premijerligaške košarke, ali i nikako da se “poklopi” taj korak naprijed gdje bi na većoj razini mogauo dokazati svoju vještinu.

Slavica nema klub već dulje vrijeme pa je pravo pitanje što dalje?

Luka Božić je stigao u Zadar gdje se također dokazao u ABA ligi te je bio u utrci za najkorisnijeg igrača lige i uvijek među boljim skakačima. Donijelo mu je to transfer u veoma jaku podgoričku Budućnost, ali u Crnoj Gori se nije snašao, niti je imao veliku minutažu. Od svibnja prošle godine napušta Podgoricu i od tada je bez kluba.

Velika je naravno “stavka” mentalni sklop igrača, ali nešto ide i na dušu trenera koji su obojicu godinama “šaltali” po raznim pozicijama valjda tražeći reinkarnaciju Tonija Kukoča? Također se mora konstatirati simbolična činjenica kako su obojica imali bolji šut u mlađim kategorijama, za razliku od seniorske košarke…Nažalost imamo i bolnu činjenicu kako danas i skauti i treneri prvo gledaju “atletičare” umjesto košarkaše. Da, fizika je važna, ali to sve pada u vodu ako taj isti igrač ne zna voditi loptu i šutirati istu (uz skok dvije od tri elementarne stvari u košarci), stoga možemo još jednom potvrditi “problem struke”.

Kako se radi o velikim potencijalima, velika je šteta da propuštamo takav talent i mogućnosti. Valja još spomenuti kako im je suigrač u reprezentaciji, Marko Arapović, i dalje bez kluba što je također velika šteta.

Finale koje ima i američku poveznicu s Hrvatskom

Finalna utakmica ima poveznicu s Hrvatskom. O MVP-ju tek utakmice, Jalenu Brunsonu, i njegovom ponovno uzletu smo baš nedavno analizirali na portalu NBACro. Zanimljivo je kako je osim poznatih imena kao što su Alonzo Trier, Tatum, Brunson, u reprezentaciji još bio igrač Zadra, Chinanu Onuaku.

Related Articles