Josip Sesar: ‘Bojan je veliki igrač i svaki igrač koji nam može popraviti igru je dobrodošao!’

Josip Sesar se nakon uspješnog ljeta s reprezentacijom za Sportske novosti osvrnuo na mogući povratak Bogdanovića u reprezentaciju.

Savršena košarkaška godina u rezultatskom smislu je iza nas. Vjerovali ili ne, ovu godinu smo završili s ukupnim omjerom 14-0. Josip Sesar potpisuje 12 od tih 14 pobjeda, ali daleko od toga da je sve bilo bajno i sjajno za novog izbornika.

Oprostili su se Bojan Bogdanović i Krunoslav Simon, a stara praksa otkaza se nastavila pa je ljeto tako odrađeno bez Mavre, Nakića, Božića, Šamanića, Bendera, Matkovića, Brankovića, Žižića i Zvonimira Ivišića.

Unatoč tome Josip Sesar posložio je sjajan sistem u reprezentaciji – Šarića je “oživio” i dao mu loptu u ruke da bude primarni kreator i kapetan s liderskom ulogom. Zupca je pomaknuo bliže košu i on nije izgledao nikada bolje u reprezentativnom dresu, a Ivica mu je zahvalio tako što je na obrambenom djelu parketa bio noćna mora za suparnike. Jaleena Smitha pomaknuo je s playa na “dvojku” i to je bio pun pogodak jer američki bek je bio pravi “glue guy” za ekipu. Naposljetku Mario Hezonja. Krenuo je s njim kao pričuvom i postupno ga uvodio u prvu postavu tako da je Mario imao potpunu slobodu kada je bio na terenu, a to je bilo upravo ono što je njemu i trebalo.

Napokon je iskristalizirao i dva playmakeraGoran Filipović i Borna Kapusta su se pokazali kao sjajna rješenja na toj poziciji i možemo samo reći kako reprezentacija u takvoj postavci stvari nije dugo vremena izgledala tako lepršavo.

Bojan Bogdanović igrač je sistema i kao takav bi se trebao uklopiti u Sesarovu viziju igre

Reakcija publike bila je takva da se počelo provlačiti pitanje kako smo napokon proigrali nakon što je Bojan Bogdanović otišao iz reprezentacije. Samo što Bojan nikada nije bio “jedan na pet” igrač ili pak silovatelj lopte. U NBA ligi se isprofilirao izrazito kao igrač sistema i netko tko sjajno igra od lopte.

Tako bi jednu večer uzeo 20 šuteva, a drugu recimo pet, jer utakmica i sama igra je tako tekla. S toga se ne možemo u potpunosti složiti s tom konstatacijom u vezi Bogdanovića.

Ono što također treba naglasiti je i to da Bojan uopće nije prestar igrač, a kamoli za mirovinu. Nedavno je navršio 33 godine, a s obzirom na njegov stil igre može potrajati još sigurno tri, četiri sezone na vrhunskom nivou.

To potvrđuje i činjenica da je prošle sezone odigrao individualno svoju najbolju sezonu u NBA ligi. Imao je u prosjeku 21.6 poena (najviše u karijeri), 3.8 skokova i 2.6 asistenciju (najviše u karijeri). Šutirao je fantastično – 48% iz igre, 41% za tri poena i 88% s linije slobodnih bacanja te je tako umalo postao član elitnog kluba 50-40-90 u kojem su samo istinski velikani NBA lige.

Uvelike je u tome igrala i činjenica da je došao kao veteran u momčad punu mladih igrača, ekipu bez velike ambicije, a ozljedila se i glavna uzdanica ekipe Cade Cunningham.

Kao takav bio je tražen od nekoliko contendera za NBA naslov, a prvenstveno su tu bili Los Angeles Lakersi i Dallas Mavericksi, a možemo samo nagađati kako bi Babo uživao igrajući s fantazistima kao što su LeBron James i Luka Dončić. To naravno ne znači da već ove sezone neće doći do nekog tradea jer igrači kao što je Bojan uvijek su traženi.

Kao zaključak bi još napomenuli i to da je Bojan s 32 godine potpisao ugovor na dodatne dvije sezone u kojima će ukupno zaraditi 39.1 milijun dolara, a kada dobijete tako lukrativan ugovor u najjačoj ligi svijeta, onda znate da vrijedite.

Josip Sesar se za Sportske novosti osvrnuo na mogući povratak Bojana u reprezentaciju.

‘Bojan je veliki igrač i svaki igrač koji nam može popraviti igru je dobrodošao. Vidjelo se što se i kako se igra, kako se svaki od igrača stavlja u službu momčadi, jer to je reprezentacija sviju nas. Ovi momci su ta pravila igre prihvatili i svatko bude došao morat će to isto napraviti.

 

Svakog pravog igrača, a Bojan Bogdanović je pravi igrač, može se uklopiti u sustav koji je već postavljen. I trebat će pričati s Bojanom, što je cilj, što će on dobiti u tom sustavu, što može dati. Nije tu samo Bojan, postoji niz igrača s kojima ću razgovarati, tu je važna suradnja sa sportskim direktorom Jasminom Repešom. Sada kad smo postavili temelje nemamo pravo na neku grešku u koracima.’

Iako, mora se priznati da je bilo sjajno gledati Darija Šarića kao kapetana i lidera ove ekipe, te igrača koji vuče sve konce igre. Ostaje upitno samo kako bi se onda rasporedile uloge u ekipi kada bi se Bojan vratio.

No, ako je Josip Sesar uspio naći savršene uloge Ivici Zupcu, Dariju Šariću, Mariju Hezonji i Jaleenu Smithu, onda vjerujemo kako ne bi trebalo biti problema i oko uključivanja Bojana Bogdanovića u njegovu idealnu viziju igre.

Related Articles