Najava prijateljske utakmice između Zadra i Bringham Young University

Navijače je na prijateljsku utakmicu pozvao Luka Božić, a susret počinje ovu srijedu u 19 sati

Prijateljska utakmica s jednom od 14 najboljih momčadi američke NCAA lige, Bringham Young University, bit će jedna od najintrigantnijih koje je KK Zadar odigrao posljednjih godina. Ne samo zbog poveznice u Krešimiru Ćosiću, koji je svoje najbolje igračke godine (1965. – 1976.) proveo u ova dva kluba, već i zbog susreta dvaju svjetova, s jedne strane iskusne europske momčadi, s druge predstavnika sveučilišne lige koja daje većinu igrača u najboljoj i najpopularnijoj ligi današnjice, NBA. Zbog strogih pravila NCAA, momčadi ne mogu igrati veliki broj prijateljskih utakmica, pa su ove „interkontinetntalne“ utakmice rijetkost, a „Cougarsi“ su svoj bonus odlučili iskoristiti sa Zadrom.

 – U rodni grad Krešimira Ćosića dolazimo kako bismo igrali s KK Zadar u dvorani koja nosi njegovo ime, posjetili košarkaški kamp Krešimir Ćosić, ručali s obitelji pokojnog Kreše i razmijenili neke uspomene.  Krešo je na mnogo načina savršen primjer za naše dečke. Uzbuđen sam što će na ovom putovanju naučiti više o njemu, vidjeti kako je mijenjao svijet i kao košarkaš i kao čovjek te razumjeti kako i oni mogu imati takav utjecaj na svijet. Želimo biti najbolja momčad u zemlji i želim da to bude treća, četvrta, peta ili šesta najvažnija stvar koju ovi momci postignu u životu. Ovdje smo da pobijedimo, ali i još važnije da mladići izrastu u nevjerojatne ljude koji će promijeniti svijet, kaže uoči utakmice glavni trener BYU Mark Pope.

Cougarsi su jedna od 14 najboljih sveučilišnih momčadi, a kada se to kaže mora se imati na umu da čak 358 sveučilišta u SAD-u ima svoju košarkašku momčad, pri čemu ih 68 sudjeluje na završnom turniru, tzv. March Madness.  Do sada su dali 27 igrača u tzv. All Americans, a prvi kojemu je to na ovom sveučilištu uspjelo bio je Krešimir Ćosić. BYU je dao i 21 igrača u NBA, od kojih je najpoznatiji svakako Danny  Ainge, ali bolji poznavatelji košarke sjetit će se i 229 cm visokog Shawna BradleyaGrega Kitea (Shaqova zamjena u Orlandu), Freda Robertsa… Među njima je trebao biti i Krešo, ali je napustio SAD uz poznatu uzrečicu „Zovu Lakersi, ali zove i Zadar“. Ćosić je zajedno s legendarnim glavnim trenerom Stanom Wattsom primljen i u košarkašku Kuću slavnih.

Momčad koja dolazi u Zadar ima četiri startera iz prošle, vrlo uspješne sezone. Najbolji igrač u NCAA bio je Malijac Fousseyni Traore, koji je imao u prosjeku najviše skokova (7,8) i poena (12,9), uz prosjek šuta 60 posto. S vanjskih pozicija najopasniji će biti Spencer Johnson, koji ima prosjek ubačaja za tri poena od 42,2 posto. 

Bit će stoga zanimljivo što protiv američke momčadi može Zadar, koji je u fazi priprema kada inače ne igra utakmice i s glavnim igračem Lukom Božićem koji se tek prije nekoliko dana priključio momčadi. Božić ne sumnja da će se njegova momčad ravnopravno nositi s Amerikancima.

– Momčad je odradila tri tjedna priprema, neki su bili više, neki manje s momčadi. Vrijeme je za prvi test i to protiv jedne od 14 najboljih NCAA momčadi. Najpoznatija nam je po tome što je Krešo nekada igrao u njoj, meni i suigračima velika je čast biti dio ove priče. Znam da najavljuju pobjedu, ali u našoj dvorani, pred našim navijačima, padali su i veći protivnici. Pozivam navijače da nas podrže i vide novi Zadar, poručuje Božić.

Utakmica počinje u srijedu u 19 sati, a ulaznice po cijeni od 2 eura mogu se kupiti u sustavu Entrio.

 

Related Articles