Koji su ciljevi europske košarke u budućnosti?

Još 2010. godine, kada je Barcelona pobijedila Los Angeles Lakerse, počelo se razmišljati o stvarnoj razlici između američkog NBA-a i europske košarke. Nedvojbeno je da su Amerikanci dominantni i da najbolji igrači na svijetu igraju ili žele igrati u SAD-u. Gotovo nitko danas ne bi u kladionicama kao 1xbet svoje novce uložio na to da će neka europska ekipa slaviti protiv NBA ekipe u međusobnom ogledu, u ozbiljnoj utakmici kada bi do toga došlo. Stoga su više-manje svi složni da je, iako se NBA liga često zna okarakterizirati kao veliki show (barem u utakmicama regularnog dijela sezone), razlika u kvaliteti igrača, klubova i organizacije još uvijek ogromna.

Ideje iz drugih sportova i natjecanja

Europska su košarkaška natjecanja stoga sve više usmjerena kopiranju sustava natjecanja kakav je uspješniji u nekim drugim natjecanjima i sportovima. I to nije nešto novo jer primjerice, Europski kup prvaka je osnovan 1958., a osnovala ga je FIBA po uzoru na nogometni Kup europskih prvaka (današnju Ligu prvaka). To je bio jedan od prvih pokušaja FIBA-e da zasjedne na tron koji je oduvijek držala NBA liga. To se natjecanje odvijalo skroz do sezone 1999./2000., kada je na scenu stupila Euroliga. Tu se javljaju prvi pravi problemi. Iako ga je koristila od 1996., FIBA nije registrirala ime “Euroliga” i to je bilo dovoljno da ga privatna kompanija preuzme. FIBA je organizirala novo natjecanje pod imenom “SuproLeague”, ali vrlo brzo su se ujedini s Euroligom jer su shvatili da to ima najviše smisla.

Formati natjecanja

Kroz period postanka do danas, Euroliga je mijenjala svom format natjecanja više puta kako bi podigla napetost i interes fanova pa smo tako svjedočili formatima poput onog u nogometnoj Ligi prvaka koji je dijelio 24 tima u četiri skupine nakon kojih je slijedilo četvrtfinale. Nakon toga je uslijedio sustav natjecanja koji je također imao četiri skupine od po šest ekipa, ali više nije bilo četvrtfinala, već su se stvarale dvije nove skupine od po osam ekipa. Ovaj vrlo nepopularni format nije se zadržao jako dugo pa se krenulo u traženje novog sustava. Sustav natjecanja kakav se igra danas je da u Euroligi sudjeluje 18 ekipa i sve igraju međusobno jedna protiv druge, jednom u gostima i jednom doma te prvih osam ekipa ide u doigravanje. Ovo je očigledno tip natjecanja koji je preuzet od NBA lige i doista bilježi najviše interesa i pruža velik broj zanimljivih susreta.

Budućnost

Što možemo očekivati od budućnosti europske košarke u njenom pohodu da po popularnosti dostigne NBA?

Prihodi i sredstva kojima raspolažu NBA ekipe neusporedivo su veća od onih koje imaju europski klubovi i natjecanja. Prvi korak u dostizanju Amerikanaca po kvaliteti, bila bi im mogućnost pariranja u tom segmentu. Stoga je za očekivati da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do osnivanja natjecanja u kojem svake godine sudjeluje određeni broj stalnih ekipa. To bi sasvim sigurno osiguralo velike prihode za ekipe koje se natječu i veliku gledanost utakmica u tom natjecanju. Ovaj bi sistem natjecanja poprilično naškodio domaćim ligama i organizaciji ostalih i kompetitivnih europskih klupskih kupova pa je još uvijek poprilično teško organizirati nešto slično. Ipak, budući da smo vidjeli razne promjene u formatu natjecanja, nije moguće garantirati da se ovako nešto neće desiti pa nam samo preostaje vidjeti u kojem će se točno smjeru u godinama koje dolaze orijentirati europska klupska košarka.

Related Articles