Ostvaren plemenit čin kroz sraz Zadra i Slobode

Array

U utakmici humanitarnog karaktera, čiji je prihod od karata išao u svrhu liječenja teško bolesne Stephanie Milda, Zadar je sinoć u Dvorani Krešimira Ćosića slavio protiv Slobode iz Tuzle rezultatom 90:53.

Prisutnih gledatelja bilo je manje nego li se očekivalo, tek oko 2.000. Početno podbacivanje lopte na utakmici izvela je upravo mala Stephanie, te je taj čin pozdravljen dugotrajnim pljeskom u dvorani, i jednim od vjerojatno najemotivnijih trenutaka koje je ova dvorana doživjela. Pljeskom su Stephanie i njena obitelj ispraćeni i prilikom odlaska iz dvorane, a time su Zadrani još jedanput pokazali svoje iskrene osjećaje u ovoj vrlo aktualnoj situaciji. Treba napomenuti kako su igrači Zadra i Slobode zajedničkom fotografijom s djevojčicom izmamili osmijeh na njeno lice.

Što se igračkog dijela utakmice tiče, prva četvrtina prošla je u određenom odmjeravanju snaga, gdje Zadar, bez obzira na očigledno kvalitetniji roster, nije uspijevao stvoriti konkretnu prednost, što je ponajprije bio rezultat nedovoljne koncentriranosti te svojevrsnog manjka agresivnosti, kako u napadu tako i u obrani. Kod zadarske momčadi od početka utakmice dalo se primijetiti kako glavne konce igre vuku Vrbanc i ovosezonsko američko pojačanje Travis, dok su s druge strane, kao lideri momčadi Slobode, u prvi plan svojim koševima isticali se Hujdurović i Andelija. Rezultat 17:16 u korist Zadra na kraju prve dionice dovoljno govori o tome kakvu smo kvalitetu košarke mogli gledati u tom razdoblju igre.

U drugoj četvrtini Zadar svojom serijom ubačaja uspijeva doći do veće prednosti te time dati do znanja kakav će tijek utakmice do njenog kraja biti. Najveću prednost Zadar ostvaruje kroz rezultat 34:19, nakon serije 15-0. Međutim, Sloboda uspijeva taj igrački ushit Zadra smiriti, te se na poluvrijeme odlazi rezultatom 38:30.

Drugo poluvrijeme donosi vidljiv pomak na bolje u igri Zadra, te dio onoga što navijači iščekuju kroz sezonu, a objektivno razinu igre kojoj fali nekoliko stepenica do ispunjenja punog potencijala. Odraz takvog stanja na terenu jest serija Zadra koja ih dovodi s +8 na +19 u samo dvije minute igre treće četvrtine, a u kojoj je najveću ulogu imao Romeo Travis sa svoje dvije trice. Takav ritam i odnos snaga nastavlja se i kroz ostatak tog perioda, te i u zadnjoj četvrtini.

Za istaknuti u drugom poluvremenu jest solidna igra Ivana Batura i Bariše Krasića, koji su s nekoliko lijepih solo akcija te realiziranih šuteva s poludistance pokazali kako će se trener Nazor sigurno na njih moći osloniti kada sezona službeno započne, što sve one koji poznaju ova dva igrača ne bi trebalo čuditi. Utakmica završava ubačajem hercegovačkog centra u zadarskim redovima, Joze Brkića, koji je pokazao želju i trud, te pružio zadovoljavajuću igru. Njegov ubačaj postavlja krajnji rezultat 90:53 u korist Zadra.

Zaključak ove prijateljske utakmice jest kako je Zadar s lakoćom izašao na kraj sa Slobodom, objektivno slabijom momčadi, te kroz poboljšanje igre u drugom poluvremenu rutinski priveo utakmicu kraju. No, bez obzira na rezultat, evidentno je kako će ispravljanja pogrešaka i poboljšanja kvalitete igre kod Zadra morati biti.

Gledamo li individualne učinke, efikasnošću se istakao Travis s 14 poena, kao i Delaš koji je postigao isti broj poena, a pratili su ih Vrbanc s 13, te Batur, Brkić i Krasić s 10 poena. Kod tuzlanske momčadi, predvodnici u tom segmentu bili su Andelija sa 16, te Hujdurović s 15 poena.

Osvrnemo li se na kraju na određene zanimljivosti koje se posebno ističu u redovima KK Zadar kroz zadnjih par tjedana, a nastavak svog scenarija mogle su pronaći u ovoj utakmici, nameće nam se slučaj Tonija Prostrana, koji je prilikom ulaska u igru i prvog nastupa pred domaćom publikom još od sezone nakon koje je otišao u KK Zagreb, bio izviždan od većinskog dijela publike, dok mu je isto tako ostali dio navijača pljeskao prilikom postizanja koševa. Uz Prostrana, u fokusu je trenutno i još jedan razigravač, Amerikanac Gary Ervin. Nakon utakmice u Domžalama našao se pod kritikom trenera, a čini se kako se njegova loša forma i potpuno blijeda izdanja nastavljaju, s obzirom na to da je utakmicu završio s nula postignutih poena na svom kontu, uz tek nekoliko zapaženih dodavanja.

Zadar – Sloboda Tuzla 90:53 (17:16, 38:30, 62:40)

Zadar: Delaš 14, Travis 14, Vrbanc 13, Batur 10, Brkić 10, Krasić 10, Ivanov 7, Prostran 5, Ramljak 5, Kaštropil 2, Ervin, Šango

Sloboda Tuzla: Andelija 16, Hujdurović 15, Arnautalić 7, Tanasilović 6, Latifagić 4, Pejić 3, Grošić 2, Ibračević, Jahić, Radić, Avdić

Related Articles