Predsjednik HKS-a optužen je za smrt više osoba, hoće li odstupiti?

Na Županijskom sudu u Dubrovniku, još u veljači počelo je suđenje predsjedniku Hrvatskog košarkaškog saveza - Nikoli Rukavini za slučaj Hidroelektrane Plat gdje su u siječnju 2019. živote izgubila trojica djelatnika HEP-a.

Nikola Rukavina izabran je za novog predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza u listopadu 2022. godine nakon što je neopozivu ostavku na tu poziciju podnio Stojko Vranković. 

‘Izuzetno mi je drago da ste prepoznali smjer kojim želimo da se hrvatska košarka kreće, napore koji su uloženi na svim razinama, od ulaganja u sve lige, preko izričitih poticaja na sudjelovanje u europskim natjecanjima, do važnosti inzistiranja na značaju nacionalne lige. Naši se ciljevi mogu ostvariti samo kontinuiranim radom jer razvoj i popularizacija košarke su imperativ’ – rekao je tada Nikola Rukavina na izvanrednoj sjednici.

No, protiv Rukavine je tijekom veljače potvrđena optužnica na Županijskom sudu u Dubrovniku gdje ga se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da je nezakonitim postupanjem, zajedno s još četvero kolega, izazvao opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega čime je prouzročena smrt više osoba, kao i imovinska šteta velikih razmjera.

U optužnici stoji da je, kao odgovorna osoba, pri izvođenju obnove pogona HE Plat počinio kazneno djelo jer je pristao ‘da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti‘.

Ostaje pitanje što osoba poput Nikole Rukavine, koja je optužena za nesavjesno i neprofesionalno obavljanje posla te smrt više osoba i dalje radi na čelnoj poziciji Saveza, zašto nije odstupio, zašto se čekaju lipanjski izbori te je li moguće da će se takvoj osobi dozvoliti kandidatura za novi mandat?

Iz HKS-a odbili su poziv na razgovor s obrazloženjem kako od kraja travnja pa sve do kraja svibnja traje intenzivan period zbog finalizacije prvenstava zbog čega su tajnik Josip Vranković te, ‘lik’ današnje priče i predsjednik Saveza, Nikola Rukavina vrlo ograničeni vremenom.

Related Articles