Razvijanje na Cibonin način: Slučaj Lovro Gnjidić

Prvog dana studenog prošle godine Cibona je pod Tornjem “razbila” već davno otpisanu Koper Primorsku koja je ubrzo nakon toga i službeno odustala od nastupanja u ABA ligi. Sama utakmica ne bi bila posebno značajna da se u njoj pod svijetlima reflektora nije ukazao Lovro Gnjidić, 19-godišnji razigravač Vukova koji je imao dva efektivna zakucavanja i 11 poena na svome kontu.

Već istog dana na naslovnicama su vrištali zvučni naslovi: “Mladić koji podsjeća na Zorana Planinića”, “Hrvatska košarkaška nada pokazala čaroliju”, ali i brojni drugi… Doista, nekoliko zapaženih nastupa natjeralo je i vodeće hrvatske košarkaške stručnjake da ustvrde kako je Lovro moguće “taj”, toliko traženi razigravač za kojim Hrvatska godinama žudi…

“Gnjidić je dosad u juniorskim utakmicama bio čisti razigravač, nije gledao na koš. Mislim da nije ni svjestan kakav ‘motor’ ima. To mora koristiti i uzeti šut, sjuriti se u prodor. On to može i te stvari ću i ubuduće tražiti od njega. On ima potencijala da bude combo igrač.” – pričao je tada danas bivši trener Cibone Ivan Velić.

U prosincu 2020. godine uprava kluba konačno je “priznala” da je Ronald Moore još jedan promašaj na poziciji jedinice, a za njegovu zamjenu doveden je Scottie Reynolds, igrač koji je već nosio dres Cibone. Cilj je bio osigurati ostanak u ABA ligi te borba za oba trofeja u Hrvatskoj.

Kada su krajem siječnja Vukovi konačno povezali dvije pobjede u ABA ligi, one domaće protiv Borca i Krke, uprava je napravila sasvim neočekivan potez i smijenila Ivana Velića. Ovime ne branimo bivšeg trenera, već se čudimo tajmingu smjene, bilo je u sezoni puno zgodnijih trenutaka za isto…

Ubrzo potom za novog trenera je instaliran mladi srpski stručnjak Vladimir Jovanović, a uprava je ovako objasnila svoju odluku:

“Njemu je prvi motiv rad i učenje tih mladih igrača. Nadam se da ćemo napraviti ono zbog čega je on tu i da ti mladi u budućnosti postanu i nositelji naše reprezentacije.”

Sam Jovanović istaknuo je da je svjestan u kakav klub dolazi:

“Moja osobna ambicija bi bila da u ove vitrine donesem još pokoji trofej za Cibonu, a i da pomognem razvoju tih mladih igrača.”

02.02.2021., Zagreb – Predstavljanje novog trenera KK Cibone Vladimira Jovanovica. Trener KK Cibone Vladimir Jovanovic, Marin Rozic, sportski direktor KK Cibone, Domagoj Cavlovic, direktor KK Cibone.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

I sada se vraćamo na Lovru Gnjidića. Od ustoličenja Jovanovića Cibona je odigrala sedam utakmica. Onu najvažniju, protiv Zadra u polufinalu Kupa je izgubila. Doduše, nije sramota izgubiti na Višnjiku, ali “šok terapija” promjenom trenera nije uspjela, a samim time ni želja Jovanovića da upotpuni vitrine kluba iz Savske novim trofejom.

Ali, to nije najveći problem. Naime, Jovanović je doveden pod krinkom razvijanja mladih, a od njegovog dolaska toliko hvaljeni Lovro Gnjidić igrao je redom:

Cibona : Škrljevo 10 minuta, Cibona : Hermes Analitica 17 minuta, Furnir : Cibona 21 minuta, Zadar : Cibona 8 minuta, Gorica : Cibona 3 minute, Vrijednosnice Osijek : Cibona 0 minuta te Šibenka : Cibona 2 minute.

Kad povučemo crtu, Gnjidić od dolaska Jovanovića prosječno igra manje od 9 minuta, s time da je najveću priliku dobio u nebitnim dvobojima protiv Furnira i Hermesa, inače bi minutaža bila još poraznija…

Doduše, zadnje dvije utakmice Jovanović je propustio jer je dobio dozvolu kluba za odlazak u stručni stožer reprezentacije Srbije, ali ne sumnjamo da je bio na liniji s Barišom Krasićem i sugerirao mu kako da postavi igru.

I tako, Cibona je izgubila trofej, donedavni najkorisniji igrač kluba je otpisan, trener je dobio ispričnicu za izlet, a mladi Lovro Gnjidić uzalud se obradovao svom potencijalnom razvijanju i većoj minutaži dolaskom Jovanovića. Mada, mi vjerojatno ne shvaćamo da su svi ovi potezi dio velikog ‘biznis plana’ na kojeg se direktor kluba pozivao početkom sezone. Živi bili pa vidjeli…

 

Related Articles