Slovenija i Srbija s lakoćom odradile prve susrete

Dončić nije igrao natjecateljsku utakmicu od 08.04. ove godine, ali to ga nije sprječilo da u potpunosti izdominira.

Slovenija je došla dosta oslabljena na ovaj turnir, Goran Dragić se umirovio, a teške ozljede su doživjeli Edo Murič i Vlatko Čančar. Kako su to stožerni igrači “zlatne” slovenske generacije u posljednjem desetljeću, očekivano je da će Luka Dončić morati ponjeti ogroman teret na leđima želi li do medalje. Nešto slično kao u Dallas Mavericksima

Kako obojica igraju “četvorke”, jasno je kako je to ogroman hendikep, a vidjelo se da to šteka na današnjem otvaranju protiv Venezuele. U prvoj četvrtini su primili čak devet trica iz 13 pokušaja, a rezultat je bio 33-31 za Sloveniju. Na poluvrijeme se otišlo sa samo sedam poena viška i voda je bila u ušima.

Zatim je Luka u drugom dijelu prebacio u “petu brzinu” i praktički samostalno dovršio posao. Završio je susret s fenomenalnim brojkama – 37 poena, sedam skokova, šest asistencija i dvije ukradene lopte (11/18 iz igre, 13/16 slobodna bacanja), a ruke su mu dali Mike Tobey (21 poen, 9/9 iz igre, 3/3 za tri poena) i Klemen Prepelič (18 poena, šest skokova). Pobjeda 100-85.

Srbija se s lakoćom obračunala s Kinom. Završilo je 105-63, a zanimljivo je da je kineski izbornik, inače i legenda srpske košarke, Aleksandar Đorđević baš danas proslavio 56. rođendan. “Sale nacionale” ipak se nije dobro proveo protiv svog mentora Svetislava Pešića

Srbi su imali petoricu dvoznameknastih igrača u rubrici strijelaca, a predvodili su ih Nikola Milutinov s 11 poena, šest skokova i tri blokade (3/4 iz igre) i Bogdan Bogdanović s 14 poena (4/10 iz igre). Kod Kine najbolji je bio Rui Zhao sa 17 poena.

Na ostalim susretima favoriti su suvereno odradili posao. Pobjede su upisale reprezentacije Španjolske, SAD-a, Grčke, Gruzije, Brazila i Portorika. Napomenimo i to se kod Brazila ozljedio Raul Neto i on neće moći igrati do kraja turnira što je poprilično veliki udarac za nade Brazila.

Related Articles