Slučaj Markota: Tko će preuzeti odgovornost za krive odluke?

U veljači ove godine javnost je iznenadila odluka vodstva Cibone o otpisivanju najkorisnijeg igrača momčadi Filipa Bundovića, koji je nakon toga pristupio makedonskom Rabotničkom. Direktor kluba Domagoj Čavlović tada je priopćio sljedeće:

“Kad je došao Planinić, bila je ideja da vratimo Danka Brankovića iz Furnira te smo došli do situacije da imamo igrača viška na poziciji petice. Odlučili smo se da će Markota biti taj koji će pokrpati četvorku i peticu sa svojim iskustvom. To je odluka koju smo planirali s bivšim trenerom. Nema financijskih razloga, smatramo da Branković zaslužuje da se pokaže, da mi kao klub dobijemo odgovore zaslužuje li on priliku.”

I onda se usred aktualnog tjedna dogodila sljedeća situacija, Damir Markota, koji je s punih 35 godina od strane kluba dobio priliku ispred mlađeg, ali i danas značajnog kvalitetnijeg košarkaša Bundovića, bio je glavni akter sukoba s trenerom Vladimirom Jovanovićem. Epilog je sporazumni raskid ugovora s Cibonom, tek dva mjeseca nakon donesene značajne odluke o davanju povjerenja istome igraču.

“U ime kluba želim Šveđi zahvaliti na ogromnom doprinosu koji je utkao u rezultate Cibone u svih pet puta koliko je bio ovdje. Žao mi je da se rastajemo prije vremena, ali vrata našeg kluba će mu uvijek biti otvorena!”rekao je sportski direktor Marin Rozić nakon raskida s Markotom.

Pritom sportski direktor kluba nije preuzeo odgovornost za donošenje krive odluke prije samo dva mjeseca te se nameće pitanje kome uopće on odgovara za svoje poteze?

I drugi igrač koji je povučen iz Furnira, Danko Branković, za kojeg je direktor kluba tada rekao da zaslužuje priliku, u dvoboju s Goričanima nije zaigrao ni minute. Sve to u situaciji kada je Markota poslije samo tri minute na parketu posjednut na klupu.

U završnicu sezone tako Cibona ulazi s Planinićem na poziciji petice, Branković će sada vrlo vjerojatno dobiti nešto veću priliku, ali onu koja je splet okolnosti, a ne planske sportske politike. Sve ove odluke netko je donio, igrači pod Tornjem defiliraju kao na kolodvoru, samo oni s ‘kata više’ imaju sigurno radno mjesto…

 

Related Articles