U Zagrebu je održana Skupština ABA lige, evo o čemu se govorilo!

Predsjedavanje ABA ligom za novu sezonu 2023./24. preuzela je vršiteljica dužnosti direktora KK Zadar, gospođa Vana Dundov.

Na sjednici Skupštine ABA lige, koja je započela 17. srpnja 2023. i nastavila se 24. srpnja 2023. u Zagrebu, donesena je serija odluka s ciljem daljnjeg rasta i napretka svih natjecanja pod njenim okriljem.

Svi rekordi posjećenosti su oboreni tijekom prethodne sezone, bilo da se radi o gledanosti na televiziji ili putem društvenih mreža i kanala, što se izravno odrazilo na veće prihode od sponzorstava. Jasno je da je sezona 2022./23. bila izuzetno uspješna i prema većini aspekata najbolja od osnutka regionalnog natjecanja, kako su potvrdili izvještaji direktora Dubravka Kmetovića i sportskog direktora Milije Vojinovića.

Također, ostvaren je značajan napredak u kvaliteti suđenja tijekom sezone 2022./23., kako je zaključak izvješća koje je donio Srđan Dožai, povjerenik za delegiranje sudaca u ABA ligi.

U skladu s Ugovorom o društvu i suglasnošću svih prisutnih članova Društva, izmijenjeno je Predsjedništvo ABA lige d.o.o. za 2023./24. sezonu. Prema tim promjenama, Vana Dundov, predstavnica KK Zadar, preuzela je poziciju predsjednice ABA lige za 2023./24. sezonu. Goran Ćakić, predstavnik Mega MIS-a, postao je prvi potpredsjednik, dok je Jure Balažič, predstavnik Krke, postao drugi potpredsjednik.

Prema rangiranju u domaćim prvenstvima, Skupština ABA lige potvrdila je 13 sudionika NLB ABA Lige 2 za sezonu 2023./24. To su ekipe Borac WWIN, Široki, Podgorica, Sutjeska Elektroprivreda, Cedevita Junior, GKK Šibenka, Pelister-Bitola, TFT Mozzart Skopje, Gorenjska gradbena družba Šenčur, Helios Suns, Zlatibor Gold Gondola i Spartak Subotica. Posljednji sudionik NLB ABA Lige 2 za sezonu 2023./24. bit će određen putem kvalifikacija, u koje će biti uključeni Spars, Vojvodina, Ilirija i Bosna Meridianbet.

Kvalifikacije će se igrati u formatu najbolje od dvije utakmice, gdje ekipa s boljim ukupnim rezultatom prolazi dalje. Polufinalni parovi su Vojvodina – Spars i Ilirija – Bosna Meridianbet. Utakmice će se održati 23. i 27. rujna 2023. Datum finala kvalifikacija je 1. i 5. listopada 2023.

Prije drugog dijela sjednice Skupštine, okupljeni članovi Skupštine su odali počast nedavno preminulom velikanu regionalne, europske i svjetske košarke Mirku Novoselu s minutom šutnje.

Related Articles