VELIKA PROMJENA NA POMOLU: Euroligu napušta glavni sponzor, u igru ulaze Rusi!

Velika promjena je na pomolu u Euroligi. Prema informacijama od kolega iz Italije, Turkish Airlines bi mogao “izići” iz sponzorskog ugovora s Euroligom. Iako značajan kapital odlazi iz najjačeg europskog klupskog natjecanja, Jordi Bertomeu i ekipa bi se trebala brzo snaći.

Navodno je riječ o ruskom Gazpromu koji bi trebao postati novi globalni partner Eurolige. ECA koja upravlja natjecanjem posljednjih godina pokušava podići profitabilnost natjecanja s jačanjem tržišta uključivanjem velikih europskih gradova/klubova.

Problem ekonomske isplativosti

Međutim, uprava će morati poraditi na ekonomskoj isplativosti klubovima koji imaju ogromne troškove sudjelovanja u Euroligi, a nagrade ipak nisu toliko izdašne. Europski nogomet je primjerice i dalje miljama daleko po tom pitanju. Jedan Anadolu Efes s najviše pobjeda ove sezone zaradio je cca 800 tisuća eura, što nogometni klubovi u Ligi prvaka ili Europa ligi zarade samo svojom pojavom na terenu. Stoga se ekipe zadovoljavaju prihodima od ulaznica, tv prava i prodajom raznih suvenira koji ipak zbog veličine internih tržišta pokrivaju pristojan dio ukupnog profita.

Gazprom bi tako nakon nogometa mogao ući i u košarkaški svijet pa ostaje za vidjeti koliko će to sponzorstvo utjecati na popularnost, ali i profitabilnost natjecanja.

 

Related Articles