#234

Vlašić: Utakmicu smo izgubili u obrambenom segmentu

Zadar je uspio u zadnjim minutama utakmice protiv Igokee prosuti teško stečenu prednost, a osvrt na tijek susreta dali su igrači klubova Siniša Štemberger i Andrew Lawrence, te treneri Dragan Bajić i Hrvoje Vlašić.

Prvi je za mikrofon stao Štemberger, nekadašnji igrač Zadra, a ovog puta jedan od onih koji su donijeli Zadru poraz.

Teška utakmica kao što smo i očekivali. Zadar je na domaćem terenu uvijek nezgodan. Zaustavili smo, po meni, dosadašnje udarne igle Zadra – Cara i Šutala. Stavili smo poseban naglasak na njih i tu smo napravili dobar posao. Kod devet razlike u korist Zadra nismo se predavali, igrali smo dobru obranu, oni se nisu snašli, a mi smo pogodili određene šuteve. Po meni, utakmica je mogla otići i na drugu stranu.

Trener momčadi iz Aleksandrovca Dragan Bajić ovako je okarakterizirao prvo poluvrijeme:

Prvo bih vas pozdravio sve i zahvalio se Košarkaškom klubu Zadar na gostoprimstvu. Kad je utakmica u pitanju, mislim da smo mi 17-18 minuta odigrali perfektno kad je riječ o obrani, ali i napadu. Na kraju prvog poluvremena nismo taktički dobro odreagirali, kad smo ekipi Zadra dopustili neke lagane poene a trebali smo se odlučiti na prekršaj. Mislim da smo mi dvije minute prije kraja imali samo jedan timski prekršaj. Međutim, nekoliko promašenih „zicera“ je vratilo ekipu Zadra u rezultatski egal.

Kao i Štemberger, istakao je promjenu načina igranja obrane u drugom dijelu.

U drugom poluvremenu uzrok našem padu bilo je energetsko trošenje, odnosno 2100 kilometara koje smo napravili u zadnjih nekoliko dana, te se to zasigurno osjeti na momčadi i njenoj reakciji, a ponajviše na izgubljenim loptama. No, kao što je Štemberger rekao, u jednom trenutku došlo je do promjene naše obrane i Zadar je loše odreagirao na tu obranu te smo se tu uspjeli vratiti u igru i na kraju pobijediti. Utakmica je bila slična onoj prošlogodišnjoj, no ovaj put smo mi imali više sreće. Čestitam Zadru i mom kolegi Vlašiću na jednoj dobro odigranoj utakmici.

Andrew Lawrence, najbolji strijelac Zadra u današnjem dvoboju, ali i osoba koja je promašila zadnji šut, kazao je sljedeće:

Teška utakmica. Moram priznati da su oni odigrali nekoliko dobrih napada na kraju utakmice. Prepustili smo im nekoliko lakih koševa, te na kraju odluka koju sam ja donio u zadnjem napadu nije bila najbolja.

Opisao je ukratko taj zadnji napad.

Krenuo sam prema košu, no povukao sam se jer je on igrao obranu daleko od mene, zatim sam pucao i promašio šut. Bili smo u bonusu, pa sam trebao napadti koš, no eto, pucao sam, razočarano je zaključio mladi Englez.

Hrvoje Vlašić ovako je počeo svoje viđenje utakmice:

Složio bih se s Bajićevom konstatacijom što se tiče njihove igre. Prvih 17-18 minuta su oni kontrolirali ritam. Kontrolirali su ga zato što smo mi opet sramežljivo ušli u utakmicu. To je ono što meni polako počinje ići na živce iz utakmice u utakmicu. Mi se ovdje uopće ne postavljamo kao da igramo kući.

Istaknuo je neke generalne mane igre svoje momčadi.

Ne razmišljamo o nekim detaljima u igri ali prije svega o agresivnosti u igri „jedan na jedan“, prije blokova i pickova. Upadnemo u taj problem s pickom, rašire nas prema centru te na taj način dobivamo lagane zicere. Prošlu utakmicu smo to bolje radili u gostima.

Olako ispuštanje prednosti koštalo je Zadar pobjede.

Drugi problem je to što smo prelako ispustili onu prednost koju smo imali. Bez obzira na promjenu obrane Igokee, mi smo morali puno bolje rješavati situacije, pogotovo spuštati lopte ispod koša, jer mi igru u reketu u principu, osim utrčavanja kad je lopta na niskom postu, nismo imali.

Određen broj igrača muku muči s ozljedama što dovodi do još jednog minusa u igri.

Previše problema imamo i u ovako tankom rosteru. Nije to alibi, već kad pogledamo hladne glave nakon utakmic neke stvari; ispadanje Ivanova, neigranje Prostrana, ozljedu Sobina koji cijeli tjedan nije trenirao što se manifestiralo u brzim osobnim greškama itd., vidimo da su to sve objektivni problemi koje imamo.

Neizbježno se i Vlašić dotakao zadnjeg napada.

U zadnjem napadu tražio se prodor kao prva opcija ili pas na utrčavanje kao druga, na Šutala ili nekog drugog, ne bi li dobili slobodno bacanje ili zicer. Zadnja opcija bio je šut za tri poena, međutim, što je tu – je. Ne mogu kriviti Lawrencea kad je on korektno odradio velik dio utakmice i kad nismo imali alternativu za njega jer nam je rezultat znatno padao dok je on bio na klupi. Neću nikad upirati prstom, jednostavno se nije našlo najpametnije rješenje i izgubili smo utakmicu, to je činjenica.

Na određene observacije novinara, istaknuo je:

Mislim da se utakmica ipak izgubila puno prije. Izgubila se u obrambenom segmentu gdje je Gordić zadnjih nekoliko napada imao „jedan na jedan“ te smo primili pet poena od njega, što je nedopustivo ako se želi na domaćem terenu pobjediti utakmica.

Kritika je došla i u vidu iznošenja činjenice da je zadnjih sedam napada jedan igrač imao loptu u posjedu sve do pet sekundi prije kraja istog, iz čega proizlazi da nije bilo ideje u napadu. Malo je lopti išlo na čisti šut Šutala.

Ja bih tu istaknuo dobru obranu Štembergera koji je najbolji obrambeni igrač u ligi što se tiče čuvanja najboljih protivničkih igrača. Tu se treba daleko bolje postaviti napadački i daleko bolja treba biti suradnja ostalih igrača.

Ivanov je tijekom susreta ozljedio ruku, a prognoze i nisu najbolje.

Ne možemo sada ništa reći, ide na snimanje, ali ruka mu ne izgleda dobro.