Zadar bez dovoljno snage za trijumf u završnici

Array

Zadar nije uspio još jednom trijumfirati u neizvjesnoj završnici dvoboja na domaćem parketu. Ovaj put, u 16. kolu ABA lige, u dvorani Krešimira Ćosića bolja je bila Krka iz Novog Mesta koja je s(p)retnijom završnicom odnijela pobjedu iz Zadra.

U prilično dobro popunjenoj dvorani, gdje su svoje mjesto našli i navijači gostujuće momčadi, treneri su utakmicu otvorili petorkama: Chaisson Allen, Ante Delaš, Marko Ramljak, Bariša Krasić, Franko Kaštropil, što se tiče zadarske momčadi te: Jakov Vladović, Domen Lorbek, Edo Murić, Marko Pajić i Jure Lalić za momčad Krke.

Utakmica je počela prilično neefikasno s obje strane, pa se tako trebalo čekati do treće minute susreta na prvi koš, koji postiže večeras raspoloženi Franko Kaštropil. Cijeli početni period obilježen je niskom efikasnošću pa tako semafor nakon 10 minuta pokazuje rezultat 15:16. Kod Krke su u taj broj koševa najveći dio ugradili Pavič i Lorbek, dok se kod Zadra ističu Travis i Brkić.

Kroz drugu četvrtinu momčad Ante Nazora igra vidno bolje te nakon 20 minuta igre ostvaruje vodstvo rezultatom 35:26. Razlog tome dobra je igra visoke linije domaćina gdje i dalje glavnu ulogu vodi dvojac Travis i Brkić svojim ubačajima.

U 25. minuti gostujuća ekipa stiže prednost protivnika, pa tako dolazi do rezultata 37:37 realiziranim šutom za tri poena od strane Ede Murića. Matej Rojc postavlja konačan rezultat nakon tri odigrane četvrtine zabijenim slobodnim bacanjem za 48:49. Loše je Zadar zatvarao vanjski šut protivnika, ostavivši pojedine igrače više puta same na otvorenom šutu, što su igrači Krke koristili, pritom zabivši četiri trice.

Zadnja dionica donosi neizvjesnost, počevši od mini-serije Zadra 4:0 kada se približava Krki na rezultat 56:58 i ima priliku za izjednačenje ili čak ostvarivanje prednosti. No, prvo Kaštropil promašuje oba šuta s linije slobodnih bacanja, da bi nakon toga prinova u redovima zadarske momčadi Vedran Morović promašio tricu kojom bi doveo svoju ekipu u vodstvo. Brzo to kažnjava Lalić na asistenciju Murića i postavlja rezultat 56:60.

U predzadnjoj minuti Brkić postavlja rezultat na 62:62 košem iz igre i dodatnim slobodnim bacanjem. Bio je to dovoljan razlog za potpunu navijačku mobilizaciju u dvorani i stvaranje atmosfere koja donosi prevagu na zadarsku stranu, međutim to ipak nije bilo dovoljno.

Krka u dva navrata daje Zadru priliku za dolazak u vodstvo svojim promašajima iz igre, no prvo Morović brzopleto promašuje koš iz nimalo konkretne situacije, a zatim iskusni Bariša Krasić, koji je u nekoliko navrata pokazao smirenost u sličnim situacijama tijekom sezone, promašuje oba slobodna bacanja. Sve to kažnjava Jakov Vladović košem i dodatnim slobodnim bacanjem za rezultat 62:65.

Ostala je tada Zadru još nada za izjednačenjem putem tri poena, no nažalost Morović griješi i gubi loptu prilikom driblinga, što označava potpuni potop ikakve nade i izvjesnu pobjedu Krke, s obzirom na to da Lorbek zabija dva slobodna bacanja za 62:67. Zadnjim napadom Morović uspijeva tek smanjiti rezultat na krajnjih 65:67 tricom s osam metara.

Momčad iz Krešinog doma nije uspjela ostvariti još jednu pobjedu u tijesnoj završnici, te je ovog puta bolja bila momčad iz Novog Mesta, a glavne uzroke poraza treba tražiti u lošem postotku vanjskog šuta, gdje su odgovornost za realiziranje u velikom omjeru preuzimali igrači unutarnje linije, te u lošoj obrani koja je dopuštala šuterima Krke lake poene. Osim toga, potpuno nesnalaženje u ključnim trenucima nikako nije moglo donijeti ništa dobrog.

Kod gostiju najbolji je bio Domen Lorbek s izvrsnim postotkom šuta i 24 poena na kontu te Jakov Vladović s 13 poena. Kod Zadra već spomenuti Brkić, Kaštropil i Travis bili su jedini s učinkom iznad 10 postignutih koševa, gdje posebno treba istaknuti Jozu Brkića sa 17 koševa i jako dobrom prikazanom igrom.

Epilogom današnje utakmice Zadar i Krka izjednačeni su na omjeru pobjeda i poraza 6-10, a hrvatsko-slovenski dvoboji za obje momčadi se nastavljaju s obzirom da u sljedećem kolu Zadar ide u goste ljubljanskoj Olimpiji, dok Krka putuje u Zagreb gdje odigrava svoj susret s Cibonom.

Related Articles