Andrej Štimac nakon samo dva kola od asistenta postao glavni trener pa otišao do finala

Andrej Štimac na početku protekle sezone stigao je u redove nizozemskog prvoligaša kao pomoćnik Matthewu Ottenu, da bi već nakon dva kola preuzeo funkciju glavnog trenera.

Andrej Štimac odmara u rodnoj Rijeci nakon sezone koju sigurno može opisati kao uzbudljivu i punu neočekivanih promjena. S njim je ovih dana razgovor odradila novinarka Novog lista, Katarina Blažević, a dotaknuli su se protekle sezone u nizozemskom Donaru iz Groningena.

Štimac je na početku protekle sezone stigao u redove nizozemskog prvoligaša kao pomoćnik Matthewu Ottenu, da bi već nakon dva kola preuzeo funkciju glavnog trenera. Nekoliko mjeseci kasnije stigli su do finala prvenstva, dok su u BNXT ligi, koja spaja belgijske i nizozemske klubove, došli do četvrtfinala.

Da, zapravo je vrlo brzo došlo do promjene na klupi. Sezona je nekako loše krenula i ja sam preuzeo ekipu sredinom listopada, što je bilo teško zbog »tajminga«. Još uvijek smo igrali Europu, ekipa je bila i zatečena malo tom promjenom, te nam je sve do nove godine nedostajalo neko vrijeme za trening i vađenje iz takve teške situacije. Kada se tako igra na dva kolosijeka, bilo je i manje treninga, više putovanja, ali onda kada smo došli do nekog kontinuiteta, krenuli smo pokazivati napredak i na kraju mislim da smo odradili izuzetan posao.

Na korak do titule

Donar Groningen zapravo je bio jako blizu tituli prvaka jer je u petoj utakmici finalne serije protiv Leidena samo dvije minute i 40 sekundi prije kraja vodio s čak 16 poena razlike. Usprkos dramatičnom porazu, Štimac na kraju nije nezadovoljan.

Bile su neke čudne okolnosti, teže je to bilo izgubiti nego dobiti, ali eto, dogodilo se. Platili smo svoje greške nekim izgubljenim loptama i promašenim bacanjima, nismo se trebali dovesti u tu situaciju. Svejedno, ne gledam uspjeh na taj način da je jedna ekipa pobjednik, a da je ostalih devet ili deset potpuno promašilo sve u životu. Svaka ekipa ima svoj put i ja sam stoga jako zadovoljan i ponosan na naš put. Otkud smo krenuli i gdje smo završili, stvarno smo prešli dalek put…

Sljedeća sezona?

‘Ostajem u Donaru, početkom kolovoza se vraćam u Nizozemsku te krećemo s pripremama!’ – zaključio je Andrej Štimac.

Related Articles