Hrvati u NBA: Početak 2021. za hvatanje forme

Hrvati u NBA u 2021. godini tek bilježe prve značajnije uspjehe. Iako je NBA tema našeg drugog portala, tekst je osvanuo na Crošarci jer se radi isključivo o analizi hrvatskih igrača. Naravno, to se prije svega odnosi na glavnu vedetu reprezentacije. Bojan Bogdanović se traži nakon ozljede i operacije pa je tek u posljednjem tjednu počeo loviti šutersku formu i konstantu kakvu je imao lani sve do pojave koronavirusa.

Dolaskom novog trenera najavljivalo se da će Ivica Zubac imati značajniju napadačku ulogu u momčadi, ali to ipak nije slučaj jer je Serge Ibaka zauzeo mjesto startnog centra, ali generalno Zubac dobro koristi malu minutažu. Sudeći po onome što je do sada prikazao u NBA svijetu, hrvatski centar definitivno zaslužuje veću ulogu.

Dario Šarić nema start za poželjeti, ali treba istaknuti kako Šiši nije imao sreće. U sezonu je ušao s ozljedom zbog koje je propustio predsezonu i dobar dio uvodnih utakmica da bi potom započeo polako s nastupima pa ga je ovog puta zaustavio COVID-19 protokol.

Šiši je imao koronu, ali su mu trebala dva negativna testa za povratak na parkete. Začudilo je nedavno pojavljivanje u zapisniku utakmice, ali bez njegove prisutnosti.

Luka Šamanić pak, kao četvrti Hrvat u NBA, nema značajniju ulogu u San Antonio Spursima pa je svaka odigrana minuta veliko iskustvo jer će vjerojatno veći dio vremena provoditi u razvojnoj ligi u nastavku sezone. O tome je čak i pričao izbornik Mršić kako je šteta za Luku taj nedostatak ozbiljne minutaže.

hrvatska-reprezentacija-kosarka-bogdanovic
Igor Kralj (Pixsell)

Bojan Bogdanović stats 2021.

Bojan je do sada sudjelovao u 22 utakmice ukupno te je na prosjeku od 15 poena i tri skoka po utakmici. Prosjek je naravno popravljen aktualnom formom u posljednjih deset dana otkako Babo igra vrhunski. U zadnjih pet utakmica je samo jednom išao ispod 18 poena što dovoljno govori o početku pravog povratka.

Bojan Bogdanović – 15 poena i 3 skoka u 22 utakmice

Ivica Zubac stats 2021.

Zubac je na nešto više od 7 poena i šest skokova u prosjeku ove sezone. A dojam je i dalje ostao isti. Iz nekog neobjašnjivog razloga mu treneri ne daju veću napadačku ulogu. U do sada prikazanim utakmicama koje smo odgledali, Zubac je redovno pospremao većinu akcija koje su bile smišljene na njega, ali one su nažalost bile rijetkost. Hrvatski reprezentativni centar svakako ima solidnu ulogu s klupe te je konstantan s obzirom na, ne baš veliku, minutažu.

Ivica Zubac – 7 poena i šest skokova po utakmici

Dario Šarić i Luka Šamanić

Šiši je odradio solidnih sedam utakmica ove sezone te je na prosjeku od 10 poena i nešto više od četiri skoka po susretu. Ozljeda i korona su uzele svoje pa vjerujemo da će trebati još vremena da se vrati svojim uobičajenim igrama kao jedan od glavnih igrača s klupe u redovima Phoenix Sunsa.

Dario Šarić – 10 poena i četiri skoka po utakmici.

Luka Šamanić je bio na parketu u četiri utakmice te je na prosjeku od 1.8 poena po susretu. Usporedbe radi, lani je Luka proveo vrijeme u razvojnoj ligi gdje je bio na 15 poena po utakmici. U njegovom slučaju je također izgledniji povratak u europske krajeve u skorijoj budućnosti. Iako je još mlad, NBA je surov sport jer puno igrača iz razvojne lige, kao i novih rookieja kuca na vrata.

Luka Šamanić – 1.8 poena po utakmici

Hrvatska košarkaška reprezentacija i Izbornik na čekanju

Izbornik Veljko Mršić potvrdio je kako je u stalnom kontaktu s NBA igračima te da se nada da će mu igrači biti dostupni za kvalifikacijski turnir u Splitu. Ali po tom pitanju će vjerojatno Hrvatska imati probleme jer se datum turnira preklapa s NBA doigravanjem.

Preostaje za vidjeti kako će se situacija rasplesti po tom pitanju jer Hrvatskoj trebaju svi najbolji raspoloživi igrači, a izgledno je da će Bogdanović i Zubac, a vjerojatno i Šarić, biti odsutni jer bi svi mogli ozbiljno konkurirati u playoffu. Zdravlje, forma i dostupnost je ono što će trebati Hrvatskoj u Spaladium areni. S obzirom da su Amerikanci skoro po automatizmu kvalificirani za Olimpijske igre svakog ciklusa pa tako i nemaju konkurenciju u kvalifikacijama stoga ih i nije briga za druge. Tako je teško očekivati da će se nešto promijeniti.

 

Related Articles