Nostalgija: Danko Cvjetićanin

Danko Cvjetićanin je jedna od glavnih tema u našoj rubrici “Nostalgija“. Ako bi Dražen Petrović bio Batman, Danko je bio Robin koji je dalekometnom paljbom redovno pospremao Petrovićeve asistencije. Generacija 1970. je također bila zaslužna za njegov početak.

Iako rođeni Zagrepčanin, kao dijete se preselio u Beograd gdje počinje trenirati u momčadi OKK Beograd. Uskoro slijedi odlazak u Partizan gdje je nastupao u periodu od 1980. do 1985. godine te je za to vrijeme sudjelovao u jednom osvajanju naslova prvaka bivše države (1981.).

Odlazak u Cibonu

Sa 22 godine, zbog povratka roditelja u Zagreb, odlučuje da je došlo za vrijeme za njegov igrački dolazak u rodni grad. Tako potpisuje za Cibonu, koja je trebala zamjenu nakon što je Aco Petrović morao u vojsku, u vrijeme kada se gradila europska košarkaška dinastija. ’85 dolazi u prvaka države i Europe. Odmah sljedeće sezone uspijeva s Draženom i društvom obraniti naslov prvaka u Europi (ne i u Jugoslaviji).

Nakon Petrovićevog odlaska splasnula je dominacija Vukova s Tuškanca, ali je uspio s Cibonom osvojiti Saporta Kup 1987. jugoslavenski kup 1988. i prvenstvo Hrvatske 1992. godine. Bio je dijelom jugoslavenske, ali i reprezentacije Hrvatske nakon neovisnosti.

cvjetićanin-danko

Veliki reprezentativni uspjesi

S Jugoslavijom osvaja broncu ’86. i ’87. te srebro ’88. na Igrama u Seoulu. S Hrvatskom osvaja srebro u Barceloni 1992. zbog čega dobiva priznanje i nagradu Franjo Bučar. U generaciji je igrača u kojoj su bili Arijan Komazec, Velimir Perasović Žan Tabak Toni Kukoč, Dino Rađa, Dražen Petrović, Stojan Vranković i ostali…

Bio je dijelom reprezentacije ’93. u Njemačkoj i ’94. u Torontu gdje je osvojio dvije brončane medalje. Upravo mu je epizoda u Torontu promijenila život jer je tada upoznao jednu od utjecajnijih djelatnica u NBA ligi. Četiri godine poslije počinje njegov novi poziv. U međuvremenu je odradio još četiri aktivne godine igranja. Od Estudiantesa gdje je bio najbolji šesti igrač lige, Rijeke, Reggio Emilije i Zrinjevca u kojem zaključuje karijeru 1997.

danko-cvjetićanin-velimir-perasović

NBA mirovina

Igračka mirovina je Cvjetićaninu donijela NBA karijeru, ali u skautskoj službi. 1998. je svoj put započeo na Final Four turniru Eurolige te je 12 godina proveo kao skaut Philadelphia 76ersa. Od 2010. mijenja momčad te je postao skaut Brooklyn Netsa gdje je i dan danas zaposlen.

Related Articles