More

  Od Vardara do Triglava: Gorica razmišlja o ABA 2 ligi

  Jučerašnje vijesti sa sjednice ABA lige donijele su zanimljive, ali i očekivane informacije. Natjecanje bez motiva prekinuto je po prvi put u svojoj povijesti, a liga će biti proširena za dva dodatna mjesta koja će upotpuniti Split i Borac iz Čačka. Dvije su to momčadi koje su rezultatski bile najbolje prije suspenzije cijelog natjecanja.

  Prelaskom dvaju ponajboljih klubova iz Druge ABA lige u prvu otvaraju se mjesta za nove “članove”. Tako bi “DVABA-u” trebali popuniti Gorica i Podgorica. Ekipa iz glavnog crnogorskog grada financirana je tvrtkom Bemax što je naravno jedan pozitivni faktor koje vodstvo može razmatrati prilikom donošenja odluka. S druge strane spominje se ime hrvatskog kluba, Gorice.

  Gorica je u proteklih par godina stekla status “Dark horsea” HT Premijer lige. Crna mačka najvećim klubovima koja je često znala “šokirati” “sveto trojstvo” hrvatske košarke (Cibona, Split, Zadar). Momčad vođena Josipom Sesarom predstavlja ozbiljan klub koji, iako u skromnijim uvjetima, ipak solidno pleše u rekli bismo “lokalnim” uvjetima i okruženju.

  Goričani su se profilirali kao četvrta momčad po kvaliteti, a odnedavno se s pokojnim Silvijem Jenkačom“Jenkijem” radilo na oživljavanju omladinskog pogona nakon ujedinjenja školi košarke u susjedstvu Zagreba. Riječ je o projektu koji ne bi smio prestati, barem u čast legendarnom treneru, zbog budućnosti kluba. Naročito iz perspektive eventualnog “ulaska” u regionalnu košarku gdje dugoročno bez vlastitog pomlatka neće imati što tražiti.

  Štoviše, u klubu idu korak po korak. Prije par dana “Mostarski Jordan” (op.a. Josip Sesar) okupio je ekipu na prvim ozbiljnim treninzima, dok s druge strane zajedno s upravom, predsjednikom Duškom Radovićem i sportskim direktorom Ljubom Prgometom, planira slaganje kockica za sljedeću sezonu.

  ABA 2 – skok izvan trenutnih okvira

  ABA 2 liga definitivno predstavlja skok izvan trenutnih okvira. Posebice financijskih, a nadalje i tehničko-organizacijskih. Dakle, klub prelazi u novi, ozbiljniji nivo. Trenutni roster je vrlo solidan te bi mogao igrati pristojnu ulogu u takvom natjecanju, ako se usporede sadašnje momčadi u ligi.

  S druge strane vječni je problem financiranje kluba, pogotovo u današnje “doba korone”. Uprava proteklih dana “sastanči” s gradskim ocima u nadi da novac neće biti problem u sljedećoj sezoni. Klub sigurno gleda prema naprijed te se ne zadovoljava samo lokalnim ambicijama pa se s figom u džepu može samo nadati boljim vremenima.

  Iako su mnoge rashodovne stavke u ABA 2 pokrivene od strane lige, nastup u takvom natjecanju ipak traži dodatne troškove pa je klub trenutno na uključenoj “stand-by” opciji po pitanju proračuna. Nakon određivanja istoga mogli bi se voditi pregovori s igračima. Ukoliko bude nešto novca, ABA 2 će sigurno biti atraktivna nekim kvalitetnim domaćim igračima.

  Gorica je proteklih godina Top 4 hrvatske košarke te i dalje želi ostati u tom društvu.

  spot_img

  Hot Topics

  Related Articles