Ponoviti savršeno poluvrijeme i Eurobasket je potvrđen

Savršenih 20 minuta u Istanbulu i smirenih sedam-osam u završnici bili su više nego dovoljni da se sredi euroligaška Turska. Velika je ovo pobjeda Hrvatske i jedna od većih proteklih godina u eri kada se veselimo pobjedama protiv Nizozemaca i strahujemo od Rumunjske…

Čitajući komentare mnogi se zavaravaju da je ova Turska slabašna. Istina, prve dvije utakmice upisani su porazi, ali za Hrvatsku se pripremila jaka euroligaška postava. Predsjednik države Erdogan naredio je klubovima da puste svoje reprezentativce kako bi pomogli svojoj zemlji da uhvate posljednji vlak za Eurobasket 2022.

Kratki igrački osvrt

Odmah na početku Shane Larkin se našao u džepu Matea Drežnjaka..Cibonin pulen je zato zaostajao u napadu jer je odradio posao u obrani, euroligaškoj obrani. Iznenadio je definitivno i Pavle Marčinković koji je imao niz sjajnih defenzivnih reakcija, kao Šakić pa čak i Bilan za kojeg se ustalilo mišljenje da bi bio Euroligaški Top 10 centar da je bolji obrambeni igrač. Ta nemogućnost da se Larkin razmaše kao da je usporila Turke i utjerala im strah u kosti jer u svojoj dvorani nisu mogli pogoditi ništa.

Obrana je, baš kao i u Draženovom domu protiv Švedske prvih 20 minuta bila brutalno dobra. Odavno nismo ledali ovakvu hrvatsku obranu! Na timskoj razini! Odlična je bila reakcija Roka Rogića koji je definitivno sazrio igrački te još jednom potvrdio koliko je Cibona kiksala što ga je propustila potpisati ovog ljeta! Rogić je zasigurno iznenadio Turke koji su ga malo podcijenili.

Za Filipa Krušlina se također može reći da mu je talijanska epizoda oživjela karijeru jer su on i Bilan u tandemu stigli poprilično “match fit”, za razliku od mnogih u protivničkoj ekipi. Roko Prkačin je opravdao svoj poziv, a protiv Šveđana čekamo Dominika Mavru i Antonija Vrankovića da i oni dobiju minute u balonu! Po pitanju Roka Ukića mišljenja smo da bi mu bilo bolje da se vratio u Hrvatsku na ritam od jedne utakmice tjedno jer je lani bio puno svježiji (a došao je i načet ozljedom, dakle ponovno nije otkazao!), ali pomogao je itekako kada su protivnici igrali neugodan pressing. Marin Marić je također iskoristiv, odličan atleta. Trebao bi protiv Šveđana malo više slobode dobiti te pokazuje da ima prostora za napredak!. Čeka se i povratak Planinića nekom drugom prilikom (kao protiv Nizozemske) pa ne treba strahovati na centarskoj liniji (kada se tu doda Ivica Zubac).

Timska perspektiva

Timska Hrvatska izgleda bolje od NBA Hrvatske koja je znala gubiti od polovne Litve i prosječne Poljske. Razlog je “not coachable ponašanje” i pretjerivanje s “Izolacijom” i “1na1” koje se redovno pretvori u 1-na-5. Zato ova pobjeda ima težinu jer je pokazan karakter i nakon dugo vremena nismo strahovali za rezultat. Utakmica je iskontrolirana svih 40 minuta, a ne smijemo propustiti naglasiti kako je izbornik cijelo vrijeme vukao veoma konkretne i točne poteze.

Agresivna obrana glavni je hrvatski forte što otvara mnoge mogućnosti. A dojma smo da se moglo još dodati gasa, ali taktički smo bili zreli pa smo izbjegavali srljanje i jurnjavu po terenu. Dobra obrana nam je to omogućavala dosta često! Veseli svakako naglasiti da se u takvoj igri odlično snalazi Dario Šarić pa se možemo nadati da će se i on dobro uklopiti kada za to dođe vrijeme.

Ovakav pristup dovodi publiku na tribine, budi interes javnosti, ukoliko se zaredaju ovakve predstave, i to je ono što veseli! Naravno, dok se Covid stanje ne riješi u svijetu, publike neće ni biti. Međutim, veseliti nas može ovakva razina borbenosti, timskog rada i pristupa reprezentativnom dresu! Ovakve postavke uz NBA dodatak Šarić-Zubac-Bogdanović (plus Simon) stvaraju jednu odličnu bazu te se s pravom možemo nadati dobrom rezultatu na velikim natjecanjima!

Međutim, prvo je potrebno dovršiti aktualne kvalifikacije te još dodatno učvrstiti temelje koji se, za sada, dobro grade! Prvi izazov su Šveđani! Utakmica je od 18 sati na HTV 2 ili na Sportklubu!

Related Articles