U Šibeniku održano veliko finale PRO 3×3 Toura

U Šibeniku je održano veliko finale druge sezone PRO 3*3 Toura, a pobjedu je odnijela ekipa Aluplastik Živinice iz Bosne i Hercegovine

Šibenik, 14. kolovoza 2023. – Na Završnom turniru PRO 3×3 Toura 2023., serije međunarodnih spektakularnih turnira u 3×3 košarci („3 na 3 igrača“), koji je protekloga vikenda, 11. i 12. kolovoza, održan u Šibeniku, titulu pobjednika u glavnoj Elite kategoriji odnijela je izvrsna ekipa Aluplastik Živinice (Bosna i Hercegovina). Budući da PRO 3×3 Tour 2023. ponovno ima prestižan status FIBA Quest, time je pobjednička momčad ujedno zaslužila i sudjelovanje na World Touru koji će se 26. i 27. kolovoza 2023. biti organiziran u mađarskom gradu Debrecenu, a nastupit će ponajbolje ekipe iz svih krajeva svijeta. 

Podsjetimo, druga sezona PRO 3×3 Toura realizirana je tijekom gotovo tri mjeseca na atraktivnim lokacijama ukupno deset hrvatskih gradova. Tour je započeo prvim izlučnim turnirom 20. i 21. svibnja u Hvaru, a potom je uslijedilo još osam dvodnevnih turnira koji su redom uspješno realizirani u Trogiru, Umagu, Vinkovcima, Osijeku, Zagrebu, Zaboku, Lipiku i Imotskom. Na njima su vrhunske međunarodne 3×3 ekipe, osvajanjem pojedinih postaja PRO 3×3 Toura i prikupljanjem dovoljnog broja FIBA bodova, osigurale svojem mjesto na velikom Završnom turniru u Šibeniku. Na 3×3 igralištu postavljenom u samom središtu Šibenika, na glavnom gradskom Trgu Poljana, snage je u dva dana odmjerilo ukupno dvadesetak kvalitetnih i snažnih ekipa u dvije kategorije: Senior Elite i juniorskoj U-19 konkurenciji. 

Nadmetanja obje večeri bila su jako uzbudljiva, zanimljiva i neizvjesna. Osobito se to odnosi na završnicu koja je odigrana u subotu navečer (12. kolovoza) u obje kategorije. Na kraju je, u napetoj finalnoj utakmici u Senior Elite konkurenciji, ekipa Aluplastik Živinice, koju čine igrači sa šireg popisa reprezentacije Bosne i Hercegovine u 3×3 košarci, svladala odličnu momčad 3×3 Ljubljana Jug iz Slovenije rezultatom 21:18. Time su pobjednici, osim puta u Debrecen i novih FIBA bodova, zaslužili i veliki pehar i novčanu nagradu od 2.000 eura. Aluplastik Živinice nastupio je u sastavu: Zlatko Golijanin, Meris Mazalović, Denis Meštrić i Nemanja Žigon. Žigon je u velikom finalu zamijenio nedavno ozlijeđenog Adu Korkutovića, inače kapetana ove ekipe, i baš je on, zbog svojih odličnih igara, odabran za MVP-a (najkorisnijeg igrača) Senior Elite turnira. Drugoplasirani finalisti iz Slovenije zaslužili su novčanu nagradu u iznosu od 800 eura. Treće mjesto i nagradu od 400 eura u seniorskoj konkurenciji osvojila je hrvatska momčad Sportko. Sve je prštalo od uzbuđenja i u juniorskoj U-19 kategoriji, gdje je u finalnom dvoboju, na vrlo efektan način – pogađanjem „dvice“ sa zvukom sirene – ekipa Nitui tijesnim rezultatom 14:13 pobijedila ekipu Ukraine U17 iz Ukrajine. Strijelac te pobjedničke „dvice“, Ivan Pavković, izabran je i za MVP-a juniorskog dijela turnira. 

Šibensko veliko finale bilo je po mnogo čemu spektakularno i posebno. Vrhunska produkcija događaja ovaj je put bila nadopunjena tehnološkim sadržajima koji su još pojačali cjelokupan izvrstan doživljaj cijeloga turnira. Primjerice, bile su tu dodatne kamere i dodatni veliki ekran na kojemu je okupljena brojna publika mogla pratiti utakmice uz gledanje uživo te ponovno u reprizi pogledati najzanimljivije ili sporne trenutke. Kao i na prethodnih devet izlučnih turnira, sve je utakmice uživo s komentarima prenosio Sportklub, a izravni prijenosi mogli su se gledati i na službenoj internetskoj stranici i službenoj Facebook stranici, kao i na YouTube kanalu PRO 3×3 Toura. Valja istaknuti kako je PRO 3×3 Tour u šibenskom velikom finalu prvi u Hrvatskoj uveo korištenje videotehnologije u odigravanje i prijenos utakmica 3×3 košarke. Sve utakmice pokrivane su simultano pomoću osam kamera koje su se, na zahtjev ekipa ili samih sudaca, koristile za provjeru pojedinih odluka sudaca. Svaka ekipa imala je pravo na jedan tzv. challenge, odnosno zatražiti preispitivanje po jedne sudačke odluke po utakmici. Akteri Završnog turnira pohvalili su ovakvu odluku organizatora, ocijenivši kako je ona značajno doprinijela smanjivanju broja spornih situacija na minimum. 

Osim iznimno kvalitetnih 3×3 košarkaških utakmica tijekom oba dana turnira okupljeni su mogli uživati i u popratnim zabavnim i edukativnim sadržajima, s naglaskom na nagradne igre šutiranja „dvica“ i slobodnih bacanja. Drugoga dana (subota, 12. kolovoza) u poslijepodnevnim satima organiziran je i već tradicionalni Kids Day, u sklopu kojega su održane edukativne radionice o osnovama i pravilima 3×3 košarke te natjecanja u šutiranju „dvica“ i slobodnih bacanja. Kids Day je izazvao veliko zanimanje najmlađih pa su u njemu sudjelovale brojne djevojčice i dječaci. U Šibeniku je također održana i promocija posebne mobilne aplikacije i interaktivnog plakata ovogodišnjeg Toura, a organizatori su nagradili i najbolje fotografije finalnih utakmica u juniorskoj i seniorskoj kategoriji te kratke videosnimke najboljih košarkaških trikova koje su snimili i poslali im gledatelji.   

Ivan Paić, predsjednik Organizacijskog odbora PRO 3×3 Toura 2023., jako je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem Toura. „Prošlogodišnja prva sezona PRO 3×3 Toura bila je odlična, ali usudim se reći kako smo ove godine cijelu priču u svakom pogledu podignuli na još višu razinu, što nam dokazuju i komentari i pohvale koje smo dobili i dobijamo s različitih strana. Nakon devet izlučnih turnira u devet hrvatskih gradova, ovo veliko finale, odnosno Završni turnir u Šibeniku, bilo je doslovce šlag na torti. Sve je bilo sjajno – i suradnja s lokalnim partnerima i sponzorima i zbilja velik odaziv i izvrsne reakcije publike i, posebice, kvaliteta odigranih utakmica i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji. Kao što sam već rekao po samom završetku finala – nismo imali samo privilegiju organizirati i promovirati, već i uživo gledati tako kvalitetne, napete i neizvjesne utakmice u kojima su doslovce odlučivale jedna ili dvije lopte. Zahvaljujem Gradu Šibeniku, Turističkoj zajednici grada Šibenika, medijskim kućama te ostalima koji su nam pomogli u realizaciji velikog finala za pamćenje. Naravno, na kraju ovogodišnjeg Toura još jednom zahvaljujem svim našim sponzorima, donatorima i partnerima bez kojih ovo sve ne bi bilo moguće. No, u prvom redu čestitam sjajnoj PRO 3×3 Tour ekipi koja je na hvale vrijedan način iznijela ovu golemu organizaciju koja je, zajedno s pripremama, trajala više od pola godine. Vidimo se u proljeće i ljeto 2024., u trećoj sezoni PRO 3×3 Toura, za koju već imamo nove ideje”, istaknuo je Ivan Paić. 

  

PRO 3×3 Tour 2023. organizirala je Udruga PRO 3×3, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te tvrtke Energy Basket d.o.o. Sponzori su HEP, Jamnica ProSport, Jana Sport, Bigraf, Hell i Lenovo. Medijski pokrovitelji i partneri su Sportklub, Sportnet.hr i Pixsell Photo & Video Agency. 

Detaljnije informacije o ovogodišnjem Touru i velikom finalu u Šibeniku možete pronaći na službenoj internetskoj stranici https://pro3x3.hr/ te na društvenim mrežama Toura. 

 

 

Related Articles